torstai 30. heinäkuuta 2015

Nivelrikkoa

Onneksi verikokeet eivät tuoneet uusia yllätyksiä. Kilpirauhasessa ei ole vikaa, eikä Elmolla ole sen puoleen addisonin tautiakaan. Jäljelle ei siis oikeastaan jää muuta kuin kyynärnivelten nivelrikko. Sykettäkin on kotona ahkerasti seurailtu, ja se on jo kivunnut kuudekymmenen paremmalle puolelle.

Sain aiheen tiimoilta eilen ortopedin langan päähän, ja asian hahmottamiseksi halusin tietää mitä arvioisi kyynäristä kennelliiton asteikolla. 1/1 ne edelleen olisi, mutta oikea on kuitenkin hieman pahempi kuin vasen. Lievää nivelrikkoa ja steriili tulehdustila kummassakin. Muistilappuun tuli raapusteltua puhelun aikana hajanaisesti seuraavaa: "Oik. pahempi, skleroosi, varislisäkkeen alueella epämääräistä, inkongruenssi?, vas. tiiviyttä puolikuun alueella, oik + vas ei osteofyyttejä, 1/1, synoviitti".

Nyt mennään kipulääkkeillä (Tarkemmin edellinen postaus: Previcox, Gabapentin, Cartrophen) ja levolla. Koiraa lukien levon jälkeen pikkuhiljaa pieniä pätkiä liikuntaa voinnin ja vasteen mukaan.

Jos ei helpota näillä eväillä, niin niveliin voidaan pistää kortisonia, hyaluronihappoa ja puudutusainetta 2-3 kerran sarjana. Mutta sitä ei tehdä nyt yhtäaikaa cartrophen-hoidon aikana sen aiheuttaman kohonneen verenvuotoriskin takia. Lisäksi itse olen jo aiemmin penkonut tietoa IRAP- ja PRP-hoidoista nivelrikkoon, ja tuo PRP voisi tulla kysymykseen jos muu ei auta.

Sitten kiltisti kuuntelin mihin kaikkeen nykylääketiede eläimilläkin pystyy. Kun toki aina olisi vaihtoehtona nivelien CT-kuvaus ja niiden perusteella suunniteltu nivelien osaimplantti (hintaa useampi tonni per nivel, luulisin).

Mutta vaikka voittaisin lotossa, niin joku järki. Sitä voisi edes harkita, jos kyseessä olisi yksi nivel. Mutta jos ensin korjataan kumpikin kyynärä erikseen niin isolla rahalla jota normaalilla kuolevaisella ei ole, pitkine toipumisaikoineen, niin edelleen jää takapään oireilu ja nivelrikkoinen lonkka (tai siinä vaiheessa ehkä jo lonkat?), niin siihenkö sitten päälle vielä useamman tonnin lonkkaleikkaus? Sellaiseen leikkaus- ja toipumisrumbaan en laittaisi edes pahinta vihamiestäni.

Jos joku nyt ihmettelee onko Armas jotenkin arvokkaampi, kun pääsi (tai joutui?) leikkaukseen, niin vastaus on yksioikoisesti "ei". Armas sai mahdollisuuden leikkauksen muodossa, koska sillä vaikuttaa kaikki muut nivelet olevan ihan terveet ja ehjät ainakin tässä vaiheessa kasvua. Niimpä todella toivon että tämä tulee olemaan sille ainoa leikkaus ikinä.

Mutta palatakseni Elmon tilanteeseen, toivon että kyynärät ovat nyt vaan ottaneet itseensä, kun noin viikko takaperin oltiin pyörälenkillä ja kesken lenkin alkoi ukkostaa. Vaikka muuten on pyörällä menty todella maltillisesti, niin silloin tuli hieman pistettyä vauhtia salamoinnin takia. Se saattoi olla liikaa Elmolle ja toivottavasti se siitä taas korjaantuu kun saadan nivelten tilanne rauhoittumaan.

Ei kommentteja: