perjantai 17. heinäkuuta 2015

Leikkaus takanapäin

Eilen tähystys sitten tehtiin. Ennen leikkausta ortopedi vielä tutki Armaksen, ja varmisti että kipu tulee nimenomaan kyynärnivelestä, vaikka rtg kuvat sitä toki puolsivat. Ja sieltähän se, ihan selkeästi, ei jäänyt arvailulle varaa.

Löydökset olikin sitten aika karua kuultavaa. "Varislisäkkeen rustovaurio ja merkittävä inkongruenssi". Diagnoosi kasvuhäiriö. Joskin nuo sattuneet tapaturmat ovat mahdollisesti tuoneet vaivan selkeämmin esille, mutta ei se tuota diagnoosia miksikään muuta.

Jos en nyt ihan läpiä päähäni puhu (kun tuli puhelimessa kerralla aika paljon sulateltavaa), niin kyynärnivelen rusto oli niin vaurioitunut, että se oli mennyt paikoitellen kuolioon ja siitä oli irtoamassa paloja. Koska nivelen tilanne olikin ehkä oletettua pahempi, on ennuste varauksellinen. Kyynärnivel siivottiin ja kyynärluu katkaistiin inkongruenssin takia.

Armaksen korjattu jalka

Seuraava ryövätty netin syövereistä, mutta siinä on aika hyvin selitetty. Poimin kohdat, jotka koskevat Armasta:

"...Luutuminen on häiriintynyt ja sen seurauksena voi muodostua jopa halkeamia nivelpintaan ja rustopala voi irrota...  
...Varislisäkkeen kasvuhäiriössä rustonalaisen luun verenkierto häiriintyy, lisäkkeen luuhun syntyy paikallisia kuolioalueita ja lisäkkeestä lohkea luu-rustokappaleita...
...Kyynärluu ja värttinäluu kasvavat normaalisti samaan tahtiin, jolloin näiden luiden nivelpinnat ovat samalla tasolla kyynärnivelessä ja paine jakautuu tasaisesti molempien luiden nivelpinnoille. Joskus kyynär- ja värttinäluu kasvavat eri tahtiin ja tällöin kyynärnivelen osiin kohdistuu epänormaali painorasitus. Tämä tekijä, kyynärnivelen inkongruenssi aiheuttaa tai pahentaa edellä lueteltuja kasvuhäiriön muotoja. Yleensä tämä tilanne vaatii kirurgisen hoidon: kyynärluu katkaistaan, jolloin kyynär- ja värttinäluun nivelpinnat pääsevät asettumaan samalle tasolle..."

Potilas itse on verrattain reipas. Durogesic kipulaastari pitänee suurimmat kivut loitolla, sillä jos Armaksella ei ole tylsää, vaan häntä huomioidaan, niin ihan pystyy olemaan tyytyväisenä ja heiluttelemaan iloisesti häntää. Jalka on tuetussa paketissa, joka poistetaan 3 vrk kuluttua. Katkaistua kyynärluuta ei ole siis mitenkään kiinnitetty eikä sen paremmin kipsattu, sillä se saa itse hakea paikkansa ja luutua niveltä rasittamattomaan asentoon. Toipumisaika tulee olemaan pitkä. Ontumista voi olla 3-6 kk, mutta luutumisen pitäisi tapahtua parissa kuukaudessa.

10-12 vrk kuluttua on haavan tarkistus ja hakasten poisto. 4 viikon kuluttua ensimmäinen kontrolliröntgen, jonka jälkeen voidaan varata aika hintaan kuuluvaan vesimattofysioterapiaan (jota toki on suositeltavaa harrastaa useamminkin kuin kerran).

Nyt siis 3 vrk apunamme on kunnon mömmöt Durogesic-kipulaastarin muodossa. Lisäksi aloitettiin:
Previcox 227mg (½ tbl kerran päivässä, tulehduskipulääke)
Therios vet 750mg (½ tbl 2 kertaa päivässä, 10 vrk, antibiootti)

Ei kommentteja: