tiistai 28. heinäkuuta 2015

Epikset jaot vol II

Tästä tulee piiitkä teksti. Otsikko olisi voinut olla myös "Hyviä ja huonoja uutisia".

Hyvät ensin, eli Armas. Hakasten poisto sujui hienosti, haava on siisti, ja kaikki näyttää tässä vaiheessa just siltä kuin pitääkin. 2,5 viikon päästä on ensimmäinen kontrolliröntgen ja siihen asti pitäisi pysyä edelleen levossa. 1,5m x 2m aitaus olkkarin nurkassa on siis Armaksen asumus vielä ainakin seuraavaan kontrolliin saakka. Kaulurista sentään päästiin jo eroon. Cartrophen pistossarja aloitetaan todennäköisesti kontrolliröntgenien yhtedessä. Vielä ei viitsi jättää päiväksikään ilman tulehduskipulääkettä, jonka cartrophen vaatii.Sitten ne huonot... Edellisestä postauksesta siis selviää miksi Elmo tuli mukaan eläinlääkäriin. Vaisuus ja kipuoireet. Vastaanotolla löytyi vielä matala syke ja kuumottavat kyynärnivelet. Näitä sitten selvittämään. Olin huomannut aamulla ennen lääkäriin lähtöä, että Elmo on tosi haluton liikkumaan pihalla. Kävi se nyt pissalla, mutta muuten lähinnä seisoskeli ja katseli.

Ja mitä sitten lähdettiin tutkimaan?
-Pieni verenkuva
-Elinarvot
-Elektrolyytit
-CRP
-Punkkivälitteiset sairaudet
-Kilpirauhasen vajaatoiminta
-Addisonin tauti
-Kyynärnivelten rtgKilpirauhasen vajaatoiminnan ja addisonin tuloksia vielä odotellaan, muissa kokeissa ei löytynyt poikkeavaa. Röntgenkuvissa löydöksenä lievää nivelrikkoa (kyynärät olleet 1/1, mutta ilman rikkoa puolisen vuotta sitten), joka toki voi aiheuttaa kipua, mutta epäilyttää aiheuttaisiko se noin voimakasta flegmaattisuutta. Matalaa sykettä se ei ainakaan aiheuta, päinvastoin, yleensä kipu nostaa sykettä. Anaalirauhaset olivat aika täynnä, mutta tyhjentyivät helposti, eturauhanen ok, nielussa ei hereillä poikkeavaa, imusolmukkeet normaalit. Lonkkien taaksevedossa jäykkyyttä.

Koska tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun eläinlääkäri heittää ilmoille tuon addisonin (edellinen oli vielä eri klinikalla, eli sitä epäilyä ei voinut lukea missään Elmon tiedoissakaan), päätin että normaaleista natrium ja kaliumarvoista huolimatta tehdään ACTH-rasitustesti, koska se on ainoa luotettava keino diagnosoida addison.

Addisonhan voi aluksi oireilla tuollaisena totaalisena vetämättömyytenä esim. vain sairastumisen yhteydessä, kun elimistö joutuu stressitilaan. Eikä tuo Elmo nyt oikein ole ihan täysin entiselleen reipastunut missään vaiheessa viimeisen nielutulehduksen jälkeen.Koska se nyt eniveis on kipeä, ja ainakin osa oireilusta selittyy nivelkivuilla, muutettiin hieman lääkitystä:

Previcox 227mg ½ tbl aamuisin
Gabapentin 300mg iltaisin

Lisäkis aloitettiin Cartrophen pistossarja, koska edellisestä on kulunut reilu 5kk ja se olisi ollut edessä kuitenkin ihan just kohta. Pistospäivinä ei anneta tulehduskipulääkettä.

Nielutulehdusten takia käytetään nyt jonkin aikaa Pepcidiä (10mg aamuin illoin) tulehduskipulääkkeen vuoksi.

Nyt on ainakin niin kattavasti tutkittu, ettei jäänyt mitään availujen varaan. Eikä tarvitse miettiä "Mitäs jos?" "Olisko pitänyt?" "Jos kuitenkin?". Jos tämä kaikki sitten osoittautuu johtuvaksi nivelrikkokivusta, niin sitten selvitellään mitä sen asian hyväksi on vielä tehtävissä. PRP-pistoshoito? Kortisoni- ja hyaluronhappo pistokset niveleen? Nivelten "siivous" tähystämällä? (josta siis toipuu miljoonasti nopeammin, kuin Armaksen tapauksessa, kun aikuisilta ei enää lähdetä katkomaan kyynärniveltä).

Ei kommentteja: