torstai 3. huhtikuuta 2014

Rally-tokoa!

HSKY:ssa laitettiin tohinaksi rally-tokon tutustumispäivän jälkeen, ja tänään oli jo ensimmäiset rallireenit. Elmon kanssahan ei ole vielä varsinaisesti käyty missään treeneissä. On käyty kylillä opettelemassa hihnakävelyä ja sosiaalistumisringissä harjoittelemassa lähinnä häiriössä olemista ja yleisiä arkitaitoja.

Mä olen ollut Elmon kanssa ihan pihalla, kun se on jotenkin niin erilainen koira kuin aiemmat - ainakin mitä harrastuksiin tulee. Se tekee kyllä mielellään, ja sen mielestä juttujen opettelu on kivaa. Mutta se on niin rauhallinen. Ja mä en osaa viritellä sitä. Semmoisesta tekopirteästä hihhuloinnista ja kimittämisestä se lähinnä ahdistuu, kun se ei ymmärrä mitä se tarkoittaa ja mikä mua vaivaa. Mä olen tottunut melko itsestäänsyttyviin ja vauhdikkaisiin koiriin, joten en osaa sitä luontevasti innostaa. Ainakaan yhtäaikaa kun pitäis saada jotain samalla aikaiseksi.

Mutta tänäänpä lähdettiin opettelemaan seuraamista semmoisella tavalla, jossa kaikki tapahtuu kuin itsestään. Ja Elmo innostui. Se teki asioita nopeasti ja innokkaasti. Se jopa hypähteli ja tuijotti mua silmät teevadin kokoisina, että "JOO!". Meillä molemmilla oli ihan huippuhauskaa!

Yritän tähän nyt saada ilmaistua, miten harjoitus eteni. Aloin välittömästi kutsua tätä seuraamisen opettamisen taikakeinoksi. Voi miksei kukaan kertonut tätä mulle 10 vuotta sitten?

1. Opeta koiralle palkkalupaus. (Sana, naksaus, mikävaan. Meillä oli jo opetettuna suulla tehty naksu, joka on AINA lupaus tulevasta palkasta.)

2. Hengaile koiran kanssa. Asettaudu niin, että olet koiran kanssa naamatusten. Koira voi istua tai seistä. Kun koira ottaa katsekontaktin, anna palkkalupaus, peruuta iloisesti ja vauhdikkaasti muutama askel ja anna nami. (Tässä tietysti auttaa, kun Elmonkin kanssa on jo opeteltu pelkkää katsekontaktia = se tarjoaa sitä aina sillointällöin itsekseen).

3. Sama kuin kohta kaksi, mutta namin saa vasemman jalan vierestä. Koira saa edelleen olla "väärään suuntaan" namia saadessaan.

4. Taas koira hengaa edessä. Katsekontaktista palkkalupaus ja ohjaaja kääntyy ja lähtee kävelemään poispäin, jolloin koira lähtee seuraamaan (siis ihan vasta 1-2 askeleesta kyse). Namin saa heti taas vasemman jalan vierestä, kun koira ehtii namille.

5. Katsekontaktista ohjaaja kääntyy ja lähtee kävelemään poispäin. Palkkalupaus tulee HETI kun koira ehtii/pyrkii vierelle, jolloinka vasta kaivetaan nami taskusta. (Tällöin palkka = palkkalupaus tulee oikeasti siitä tilanteesta kun koira pyrkii säilyttämään katsekontaktin, eikä siitä kun se tuijottaa taskuun menevää kättä).

6. Kuten edellinen, mutta kun koira ehtii vierelle sanotaan "seuraa!" ja heti perään palkkalupaus, ja sitten kaivetaan nami.

Tästä sitten lähdetään pidentämään seurattavaa matkaa ja palkkalupauksen myöhäistämistä. :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Löysin blogisi kun googlettelin lymfoplasmasytääristä gastriittia. Minulta löytyy reilu 2-vuotias sileäkarvainen collieuros, jolla diagnosoitiin sama sairaus tämän vuoden tammikuulla. Oliskohan sulla jotakin sähköpostia, jossa vois kirjoitella enemmän ko. sairaudesta? :)

Vonotus kirjoitti...

Voit laittaa postia osoitteeseen sanna.huittinen @ gmail.com

Poista osoitteesta välilyönnit! :)