tiistai 15. huhtikuuta 2014

Oivan IBD-lääkepäivitys

Tilannehan on taas luisunut siihen, että Oiva tarvitsee närästyslääkettä päivittäin. On tarvinnut jo vuodenvaihteesta saakka, ja se on huono juttu. Tänään kävin tuolla omalla lääkärillä Viksussa taas täydentämässä Oivan lääkekaappia ja mietittiin vähän onko lääkitys nyt kuitenkaan paras mahdollinen. Lääkäri pyysi, että olisin yhteydessä Oivan tähystäneeseen ja diagnosoineeseen lääkäriin neuvojen saamiseksi.

Tilannehan on nyt tosiaan noin vuoden aikana huonontunut diagnoosin varmistuttua niin (jolloinka siis saatiin muu lääkitys kohdilleen), että aluksi pärjättiin ilman närästyslääkettä, sitten sitä tarvittiin kuureina, ja nyt taas kokoajan. Ja suuntaus on, että kohta tarvitaan vielä vahvempaa närästyslääkettä, jos ei muuta ratkaisua keksitä.

Jätinkin Vethaussiin soittopyynnön, ja hetki sitten sieltä lääkäri soitti. Viimeisen vuoden aikana onkin kuulemma osa hoitosuosituksista hieman muuttunut IBD:n osalta. Tai ei vallan muuttunut, mutta suositellaan aiempaa suurempia Tylosiiniannoksia esimerkiksi. Käytiin läpi Oivan oireita, joita ei siis tällähetkellä ole kuin närästys ja siihen liittyvä väsymys. Kyllä se melkein kerran viikossa-kahdessa nukkuu 1-2 päivää ihan reporankana, se on kovin haluton menemään edes pihalle ja sillä on selkeitä närästysoireita. Ja näitä 1-2 päivää kestäviä "närästyskohtauksia" on alkanut tulla useammin. Jos niitä ennen oli kerran kuussa, sitten kerran kahdessa viikossa, niin nyt niitä alkaa olla jo viikottain.

Jatkuvasta happosalpaajien syöttämisestä olisi kuitenkin päästävä eroon, sillä se edelleen peittää vain oiretta, ei hoida perimmäistä syytä. Vethausin lääkäri tietenkin kaivoi Oivan hoitohistorian esille, sekä koepalojen lausunnon, ja totesi että on siellä sen verran voimakkaita muutoksia ollut jo silloin, että lääkityksen nostaminen on ihan perusteltua. Ja että nyt nimenomaan pitää pureutua siihen tulehdusreaktion lievittämiseen.

Nyt siis jatkuu seuraavasti:

Tylosin 240mg 1,5 tbl 2x vrk

Prednison 5mg 3 tbl 1x vrk viikon ajan, jonka jälkeen
                          2 tbl 1x vrk joka toinen päivä

Antepsin 4 ml iltaisin, juuri ennen nukkumaanmenoa tyhjään mahaan 2-3 viikon ajan

Losec MUPS 10mg 1x vrk 2 viikon ajan (ei jätetä heti pois, kun muu lääkitys muuttuu), 
jonka jälkeen --> Pepcid 10mg 2x vrk ½h ennen ruokaa viikon ajan
***Nämä jää pois kokonaan***

Kortisoniin jää kuulemma vielä varaa nostaa, annos ei ole vieläkään kovin suuri (10mg jokatoinen päivä). Se on tietenkin eri asia millä annoksilla alkaa tulla haittavaikutuksia. Jos kortisoni ei toimi toivotulla tavalla ja/tai annoksesta tulee liikaa haittavaikutuksia, voidaan harkita atopican käyttöä. Juuri nyt mulla ei ole siitä muuta käsitystä, kuin sitä käytetään kortisonia korvaavana lääkkeenä ja se maksaa miljoonan. Sitä toisaalta saatetaan pystyä kättämään riittävän isolla annoksella ilman häiritseviä haittavaikutuksia. Tosin on silläkin kai mahdollisesti jotain haittavaikutuksia, joskin erilaisia kuin kortisonilla.

Näillä siis nyt lähdetään liikkeelle.

Ei kommentteja: