perjantai 18. huhtikuuta 2014

Kortisoni väsyttää

15mg Prednisonia on nyt kolmas päivä menossa ja Oiva on todella väsynyt. Tämä oli oletettavaa ja onneksi tätä kestää vain viikon, kunnes päästään laskemaan annosta. Toivottavasti väsymyskin helpottaa. Näinä hetkinä kuitenkin aina on sydän vähän syrjällään, että mitä jos se ei pysy näilläkään lääkityksillä oireettomana paria kuukautta pidempään? Onko taas edessä lääkkeiden annosnostoja? Aletaan pian olla nimittäin siinä rajamailla, että milloin lääkitys aiheuttaa liikaa haittavaikutuksia, vaikka periaatteessa nostovaraa vielä olisi.

Monilla koirilla lääkitykset saadaan alun jälkeen laskettua pitkiksikin ajoiksi ihan minimiin, tai jätettyä jopa ajoittain pois. Meillä näkyy suunta olevan tasan ja vain se, että aina tarvitaan lisää lääkettä. Ja kyllä niitäkin surullisia tarinoita löytyy, kun enää mikään lääkitys ei tuo helpotusta. Kun kysymyksessä on krooninen parantumaton sairaus, on tässä viimepäivinä taas muutama parku päässyt siitä pelosta, että joudun Oivasta luopumaan ihan liian pian.

Jos nyt ei oteta huomioon tätä väliaikaisesti suurennetun kortisoniannoksen väsymstä, niin onneksi Oiva on hyvinä päivinä todella reipas ja leikkisä. Ja niitä hyviä päiviä on vielä ollut runsaanlaisesti. Vielä on hätävarana olemassa se siklosporiini (Atopica), jos tuntuu että kortisonin kanssa ei pärjätä.

Huh, päivä kerrallaan....

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Kirjoittelinkin just Lapikkaaseen viikon nettipimennon jälkeen tuosta Atopicasta, että Pessille sitä aikanaan allergioihin kokeiltiin, mutta sille ei sopinut. Oksenteli vaan. Jos Oivalle on pakko Atopica joskus lisätä lääkkeisiin, toivottavasti se toimisi!!

Vonotus kirjoitti...

Mä olen käsittänyt että se on aika uus juttu tämän IBD:n hoidossa (ainakin siis verrattuna tavan kortisoniin), ja toki se on sitten ihan koirasta kiinni sopiiko vai ei ja sitten vielä planeettojen asennosta kiinni, auttaako vai ei.

Noh, toivotaan parasta ja kattellaan. :/