keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Ylimääräinen kontrollikäynti

Mulla oli jo viikko sitten se olo, että Elmosta tarvitsisi ottaa verikokeita, mutta eläinlääkäri ei nähnyt niitä tarpeelliseksi. Sanoi, että maksa-arvot varmasti ovat koholla kortisonista johtuen, mutta se ei tarkoita etteikö maksa toimisi normaalisti. Jätettiin sitten kokeet ottamatta, mutta koko viikon mua on riivannut se ajatus, että ne tarttis ottaa. Kun mitäs jos?

Elmo on kortisonin laskuista piristynyt kyllä jonkin verran, mutta ei se vielä ole kovin hääppöistä jos se jaksaa kerran päivässä käydä ihan muutaman minuutin hölköttämässä ravia. Eilen ekaa kertaa innostui semmoisen 50m matkan jopa laukkaamaan sänkipellolla, mutta on se vielä äärimmäisen kaukana siitä millainen 2 vuotiaan koiran toivoisi olevan.

Eli hyvä se ei ole vielä mitenkään päin, mutta mun on mahdoton tietää millainen sen pitäisi tässä vaiheessa lääkitystä ja toipumista olla. SLE-tyyppiset sairaudet voivat kuitenkin vaikuttaa ihan koko kroppaan, ja käsittääkseni munuaiset ovat yksi yleisimmistä sisuskaluista mihin SLE voi iskeä. Joten ei muuta kuin tuohon naapurikylän tuttuun eläinlääkäriin eilen soittelemaan, että voitaisko ottaa vähän veriä - vaikka sitten ihan vaan mun mielenrauhan vuoksi.Verikokeissa ei onneksi ollu mitään kovin kamalaa. ALT maksa-arvo oli hieman koholla: 274 (10-118), mutta se voi johtua kortisonista. Ja jos ei johdukaan, niin ompahan nyt vertailuarvo jos ja kun otattaa kontrolliverikokeita myöhemmin. Hieman koholla oli myös verihiutaleet, joka voi (ainakin ihmisillä) kohota tulehdussairaudessa. Lisäksi hieman koholla olevien listalle pääsivät myös monosyytit, mutta leukosyyttien kokonaismäärä oli kuitenkin normaali. Monosyytit reagoivat elimistössä autoimmuunireaktioihin.

Munuaiset kuitenkin näyttävät toimivan moitteetta, eikä minkäänlaisia anemioitakaan ole, joten enköhän uskalla nyt paremmalla mielellä seurailla Elmon vointia, laskea taas kortisonia alkuperäisen suunnitelman mukaan ja antaa sille nyt aikaa toipumiseen.

Pienet kävelyt (tällä hetkellä max 10 min kestävät) hoitanevat mieltä ja samalla voitelevat nivelrikkoisia niveliä, joten niitä tehdään edelleen voinnin mukaan. Kävelyillä on vähän huolettanut läähättely joka alkaa jo heti lähtiessä, mutta sen eläinlääkäri arveli vielä johtuvan kortisonista. Hyvin tyypillinen kortisonin sivuvaikutus.Ei kommentteja: