perjantai 16. lokakuuta 2015

Armaksen ensimmäinen fysioterapia

"Käynti tänään aikaan nähden erinomaista, hieman niiaa oej:n tukivaiheen aikana. Lihasmassa erityisesti oikealta kehittymätön. Oej:n asento hieman "rokokoomainen". Operoidun oej:n kyynärpään tila rauhallinen ja liikkuvuus täysi, aristamaton. Hieman keventää otj:aa, mikä ilmeisesti seurausta oej:n keventämisestä ja siitä, että Armas siirtää tuolloin takaosalla myös enemmän vasemmalle. Vasemmalla lantion seudussa hieman tiukkuutta ja raajan taaksevienti ojennuksen loppuliikeradalla vajaa."

Kaikki on siis tilanteeseen nähden erinomaisen hyvin. Nyt pyritään jumpalla ja ulkoilulla tasapanottamaan vinoutta, koska etujalalle ei tällä hetkellä oikein voi tehdä mitään. Se on niin hyvä kuin tähän aikaan nähden voi olla. Sen tilanne korjaantuu sitten ajan kanssa.

On myös mahdollista, että joskus tällaisista operaatioista jää ns. toiminnallinen ontuma, mutta se ei tarkoita sitä että koira olisi kipeä. Armas kuitenkin porskuttaa jo melkoisen hyvin, joten jää sitten nähtäväksi.

Ja sitten sitä liikuntaa ja jumppaa:

1) Metsään kävelemään alkaen 5-10 minuutista ja vasteen mukaan nostetaan aikaa noin 5 minuutilla 3-7 päivän välein. Muuten normaalit lyhyet pissatukset useasti päivässä.

2) Samalla pyritään laskemaan kipulääkettä viikon välein, mutta jos yhtään taantumaa, ei kipulääkitystä muuteta vaan jatketaan kuten tähänkin asti (Tramal 25mg 2-3 krt / vrk). Nyt ensimmäisellä viikolla täysi annos (x3), koska rasitusta lisätään.

3) Etuosan nosto kivelle, jakkaralle, yms, josta vuorottainen eturaajan nosto 3-5x/harj.

4) Vartalon taivutus seisten takaosaa tukien niin, että Armas seuraa namia oikeaan lonkkaan. Etuosa saa siirtyä mukana. 2-3x päivittäin. Mieluiten metsälenkin jälkeen.

5) Kuormituskestävyyttä seurataan vähintään 2x/vko raajan koukistus-ojennusliikkeellä kylkimakuulla. Arvioidaan liikelaajuus ja reagointi liikuttamiseen, sekä kp:ään lämpötila ja mahdollinen turvotus.

Ei kommentteja: