torstai 27. elokuuta 2015

Autoimmuuni reumasairaus

Ei se kuitenkaan sitten ollut borrelioosia, vaan autoimmuuni reumasairaus.

Eilen aloitettiin Prednison 40mg 1/2 tbl kaksi kertaa päivässä ensimmäisen viikon ajan. Sen jälkeen annos puolitetaan ja mennään sillä kontrolliin saakka. Antibiootti jätetään nyt pois, Elmo ehti sitä viikon syödä (tujulla annoksella kun oli ajateltu sitä borrelioosia).

Ja johonkinhan se hieman auttoikin. Mun oma ajatus on, että Elmolla oli kuitenkin taas jylläämässä siellä hyvin syvällä nielutulehdus, koska sen henki haisi ja närästyslääkkeet eivät auttaneet mitään. Nielutulehdushan kahdella aiemmallakin kerralla on vetänyt tuon koiran aivan maihin, joten olis loogista että hengityksen haiseminen (=nielutulehdus) loppui antibiootilla niin Elmo virkistyi. Samalla huomasi valitettavasti että kun se yhtään enempää alkoi olla jalkeilla, niin se myös nuoli ja kirputti taas jalkojaan.

Edellispäivänä oltiin taas akupunktiossa ja laserhoidossa, ja vaikka olin jo päivän aikana huomannut Elmon olevan taas huonompi ja mm. makuullemeno oli kovin kankeaa, niin kyllä se oli sydäntäsärkevää katsella kun siitä edelleen vaan löytyi todella kipeitä kohtia. Ja taas osittain eri paikasta kuin aiemmilla kerroilla (oikea lonkka, vasemmalla hännäntyven ja istuinkyhmyn alue, selkä). Ja siitä parin tunnin kuluttua sitten Univetista Anssi Tast soitti ja kertoi uutisia.

Elmolta siis oli otettu viikkoa aiemmin reumafaktori (S -RF) joka oli negatiivinen ja Tumavasta-aineet (S -ANA) joka sitten olikin positiivinen. S -ANA on seulontatutkimus joka kertoo autoimmuunipohjaisesta sidekudossairaudesta. Tällaisia sidekudossairauksia/reumoja on sitten olemassa useampia, ja tällä kokeella ei päästä tarkempaan diagnoosiin. Biopsian otto voisi tuoda tarkempaa tietoa, mutta sille ei nähty nyt tässä vaiheessa tarvetta, koska hoitona on jokatapauksessa kortisonihoito.

Kysyin voiko mikään infektio nostaa virheellisesti S -ANA arvoa, niin kuulemma voi, mutta koska
1) Elmolta on poissuljettu jo kokolailla kaikki muu, mikä sen oireita voi aiheuttaa
2) Oireet sopivat hyvin reumasairauteen
3) Positiivinen S -ANA vahvistaa diagnoosin

Ei siis ole mitään syytä epäillä, etteikö tulos olisi oikea.

Sitten seuraavaksi omaa, täysin epätieteellistä ja vailla luotettavia lähteitä olevaa ajatuksenjuoksua, josta ei kukaan ota mitään tolkkua. Tässä siis ajatuksia, joihin on vielä löytymättä vastauksia:

Sidekudosreumoja tuntuu koirilla olevan kovin vähän, voisiko se kuitenkin olla autoimmuuni moninveltulehdus (pauttiarallaa siis niinkuin nivelreuma, jota koirilla kuitenkin jonkinverran on)? Noh, autoimmuuni raumasairaus sekin, joten tämäkään diagnoosi ei sinänsä muuttaisi mitään.

SLE? Iho-oirepuolelta löytyisi se edelleen olemassaoleva naaman hinkkaus ja armoton karvanlähtö päällikarvaa myöden. Nivel ja lihaskipuja on selvästi. Ainoa mikä ei täsmää, niin Elmolla ei ole ollut korkeaa kuumetta. Onko sairaus vielä niin alkuvaiheessa, vai eihän se kaikilla aina mene tismalleen oppikirjan mukaan. Löysin googlen avustuksella koirien yhteydessä myös maininnan "SLE:n kaltainen reumasairaus". No mikäs se sitten on?

Tollersjukan. Tai "toller disease". En onnistunut löytämään tästä juuri muuta, kuin että se on tollereiden (reuma tai reumankaltainen) sairaus. Löytyi tollereiden autoimmuunisairauslistalta, jossa nivelkipujen, väsymyksen ja kankeuden seurana oli ollut löydöksenä aina positiivinen S -ANA. Mitenköhän tollereihin sidottu sairaus tämä on? Onko tämä sama asia kuin "SLE:n kaltainen reumasairaus"?

Joopa, no kontrollissa on sitten hyvä kysellä muutaman viikon päästä kaikkea mikä on ehtinyt ihmetyttää. Loppuun vielä note to self Elmon lääkityksistä:
Prednison 40mg/vrk (20+20)
Gabapentin 600mg/vrk (300+300)

Ei kommentteja: