maanantai 21. tammikuuta 2019

Lumbosakraalistenoosi?

Hulda on ajoittain ontunut toista takajalkaa, ja syytä tähän on metsästetty tässä hyvä tovi. Oma eläinlääkäri lähetti meitä eteenpäin tutkimuksiin ja mentiin neurologille, mutta mitään kovin selkeää syytä ei sielläkään selvinnyt. Viime viikolla mentiin sitten vielä käymään Timo Talvion vastaanotolla Helsingissä, ja vihdoin oireiden syy selvisi.

"Ahdas ristiluukanava, joka ahtautuu ojennuksessa nikamien välisen liikkeen seurauksena lisää.". Eli suomeksi selkärangan rakenne ahtauttaa selkäydintä, ja takajalkojen ojennuksessa ahtautuu vielä lisää, jonka seurauksena hermot puistuvat. EMG tutkimuksessa kaikki oli normaalia, joten mitään jatkuvaa puristustilaa ei onneksi ole, vaan hermot toimivat normaalisti. Googlettamalla ristiluukanavan ahtauma vaivalle löytyy virallisemmin nimeksi lumbosakraalistenoosi, ja oirekuvakin täsmää Huldaan. 

Hulda onneksi pärjää normaalissa arjessa ja lenkeillä kipulääkityksellä, mutta agility ja muut rajummat harrastukset jää nyt meidän osalta lopullisesti tähän. Mutta onneksi Hulda on taitava toko- ja jälkikoira, niin saadaan kuitenkin meidän molempien mielenvirkistykseksi harrastella yhdessä. Tosin taitaa olla mahdoton haave päästä enää koskaan kisakentille lääkityksen takia, joten harrastellaan sitten omaksi mielenvirkistykseksi, ja koska Huldan kanssa harrastaminen on vain niin ihanaa.

Siinä ohessa sitten löytyi melko raju nielurisatulehdus (! WTF !), johon nyt popsitaan antibiootit (Kesium) ja kortisonit (Medrol vet). Jopa tällainen maallikko näki, kun rauhoitetun Huldan nieluun pyydettiin kurkkaamaan, että huppistakeikkaa. Eikä niin mitään oireilua ole ollut... Ja ne jotka mut tuntee, tietää että mä huomaan yleensä pienimmätkin asiat. Mutta pääasia, että tämäkin nyt löytyi ja hoidetaan. Käydään verikokeet ja nielu kontrolloimassa omalla klinikalla ab kuurin loppupuolella.


Ja täytyy nyt siis sanoa, etten tällä hetkellä tiedä onko tuo lumbosakraalitenoosi synnynnäinen juttu, vai tapaturman aiheuttama. Internetti kertoo, että voi olla kumpaa tahansa. Alkoi nimittäin nuo oireet aivan yhtäkkiä ja todella rajusti sen jälkeen, kun koirat oli keskenään olleet pihalla. Alkoi siis ihan parissa tunnissa ja alussa Hulda oli hurjan kivulias ja täysin kolmijalkainen (varsinkin makuulta liikkellellähdöissä). Vai onko selässä ollut jotakin lievää piilevää alttiutta tähän, jonka mahdollinen tapaturma toi esiin? Minkäänlaisia selkäoireita ei kuitenkaan ole ikinä aiemmin ollut.


Ja vähän niinkuin omaan muistiin, tämän hetken lääkitys siis näyttää tältä:
  • Medrol vet 4mg, 2 tbl aamuisin 10 vrk, jonka jälkeen 1 tbl aamuisin 10 vrk
  • Kesium 400mg/100mg, ½ tbl aamuin illoin 12 vrk
  • Tramal 50mg aamuin illoin
  • Gabapentin 150mg aamuin illoin
  • Pepcid
  • Antepsin
  • Cartrophen, 4 injektiota viikon välein
Normaalistihan Huldalle menee kipulääkkeeksi Previcox, mutta vatsa ei kestä tulehduskipulääkettä kortisonin ja antibiootin kanssa, joten noiden kuurien ajan kipulääkkeenä Tramal.

Ei kommentteja: