tiistai 6. helmikuuta 2018

Tokokolutuksessa Reginan kanssa

Eilen huristeltiin Sipooseen Riitta Jantunen-Korrin tokoyksärille. Tarkoitus oli tämä toinenkin kerta mennä Huldan kanssa, mutta koska rokotusreaktioiden ja juoksujen takia on treenaaminen jäänyt niin vähiin tokon osalta, niin ajattelin että saan enemmän hyötyä irti Reginan kanssa. Hulda pääsee sitten ensikerralla mukaan, kun on ehditty kunnolla harjoittelemaan ensimmäisellä kerralla saatuja harjoituksia.

Reginan kanssa toivoin vinkkejä leikkimiseen, sekä ylipäätään sellaisiin harjoituksiin, joissa ensisijaisesti tehdään treenaamisesta kivaa, mutta harjoitukset voisivat valmistaa tuleviin "oikeisiin" tokoliikkeisiin. Kerroin Reginan itsenäisyydestä ja siitä, miten se ei aina oikein imutu, joskin se asia on petraantunut tosi paljon nyt viimeisen parin viikon aikana kun sitä on sinnikkäästi harjoiteltu. Treeniaikaa oli 2 x 15 min.

Leikkiminen

Aloitettiin leikkimisellä. Regina leikki tosi hienosti vetoleikkejä kahdella lelulla. Leikitin sitä ensin yhdellä lelulla, jonka jälkeen se lelu passvoitui paikoilleen ja aloin houkutella sitä leikkimään toisella lelulla. Kun se lopulta irroitti ja kävi kiinni toisen leluun, niin superkehut, pieni taisteluhetki ja sitten Regina sai voittaa lelun. Kun se toi sen takaisin, niin uudelleen taisteluhetki, lelun passivoituminen, vaihto toiseen, taisteluhetki ja Reginalle voitto. Kerran Regina jäi vähän katselemaan, että mutta mites ne nakit, mutta kun jatkoin vain leikittämistä, niin pian nakkien perään haikailu unohtui ja Regina alkoi uudelleen leikkiä. Kokeiltiin heti perään kahdella minitennispallolla kahden lelun leikkiä heittoleikkiversiona. Hienosti Regina hakee ensimmäistä palloa ja lähtee aina uuden pallon perään.

Kuvista ja videosta kiitos Tiialle

Imuttaminen ja sivulla istuminen

Toisena harjoituksena katsottiin sitä imuttamista. Olen sitä joskus kokeillut isommillakin herkuilla, mutta nyt mulla ei ollut mukana mitään isoa namia. Kaverilla onneksi oli kokonaisia lihapullia, joten lähdettiin sellaisella imuttamaan. Lihapullan kanssa Regina tuli tosi hyvin. Se sai kokoajan jyrsittyä lihapullaa mennessään, joten tehtiin melko pitkää pätkää kerralla. Huomioitavaa oli myös imuttaa nyt jo eri vauhdeissa. Alussa pidin yllä reipasta vauhtia, jossa Regina pystyi hyvin ravaamaan, mutta myös hitaammassa vauhdissa on hyvä imuttaa. Käynti olikin Reginalle vähän vaikeampi, mutta se saattaa joutua isona koirana sellaisessa normaalissa seuraamisvauhdissa itse seuraamaan kävellen, joten sitäkin taitoa on hyvä harjoitella.

Loppuun otettiin vielä pienemmillä nameilla perusasentoon tuloa suoralla. Olen ajatellut opettaa sivulletulon etujalkatargetin kautta, joten ei tässä kohden tehty sivulletuloja edestä. Autoin Reginan sivulle istumaan, imutin pari askelta ja uudelleen istumaan. Muutama toisto näitä. Kuulemma todella hyvin ja tasapainossa istuu. Istumisiin vielä nakki käymään sekunnin kaksi ylhäällä ja kun luopuu siitä hyvin, niin palkka. Reginalle tuo luopuminen on helppoa, joten tämä meni tosi hyvin.



Merkin kierto


Toisella vuorolla kokeiltiin Reginalle merkin kiertoa. Olin kertonut, että osaa agilityssa harjoitellun siivekkeen kierron, joten lykättiin merkkikartio kentälle. Tarkoitus oli auttaa Reginaa alkuun, mutta Reginapa vain tuumasi, että "Jaa tämmöistä tänään!", ja alkoi kiertää! Otin heti kiertoon käskyn "Kierrä!". Agilityn siivekkeen kierto on "Kääntyy!", tai useimmiten kannustava "Kääntyykääntyykääntyy!" jos pitää kääntyä todella tiukasti ja pitkään.



Pomputtaminen

Harjoiteltiin ensimmäistä kertaa pomputtamista, ja itseasiassa tämä on ensimmäinen kerta kun harjoittelen sitä itsekään yhdenkään koiran kanssa. Eli tarkoitus on saada koira pomppaamaan lähinnä etupäällään pieni hallittu pomppu, josta voi sitten jatkojalostaa voimaa esim. maahanmenoihin tai jääviin. Tarvitsen tai käytän tätä sitten ikinä tai en, niin ainakin se oli Reginan mielestä hauska temppu. Ja nimenomaan tätä halusin: Ideoita kivoihin helppoihin temppuihin, joista pääsee palkkaamaan paljon, ja kuitenkin niitä voi sitten mahdollisesti hyödyntää myöhemmin tokoliikkeiden opetuksessa. Tämä temppu menee ehdottomasti jakoon!

Loppuleikki

Loppuun otettiin vielä pieni hetki leikkimistä, ja vaikka ne nakit olivatkin olleet jo tyrkyllä, niin hienosti Regina teki vielä muutaman vaihdon minitennispalloillaan, eikä ollut ollenkaan sen oloinen, että olisi pelkästään nakit mielessä. Taitava pupsi!

Riitta tuumasi, että Regina vaikuttaa siltä, että nopeatempoinen treeni, jossa tehdään useampaakin asiaa tuntuu sopivan Reginalle. Sillä tavoin se ei ehdi kyllästyä. Kuulemma hieno pieni tokokoiran alku. Samaa mieltä oltiin siitä, että Reginalle sopii varmasti moneenkin asiaan tarjoamisen kautta asioiden opettaminen, sillä se selvästi nauttii pulmien ratkomisesta. Ja narisee pohtiessaan! :D

2 kommenttia:

Folja kirjoitti...

Onko noi lihapullat koirien lihapullia vai jotain kaupan lihapullia :)?

Vonotus kirjoitti...

Ihmisten lihapullia.