lauantai 29. lokakuuta 2016

Huldan treenisuunnitelma

Nyt kun Huldalla on kipinä tokoiluun syttynyt ja asenne alkaa olla kohdillaan, niin olis syytä viimeistään nyt tehdä jonkinlainen suunnitelma. Tavoistani poiketen olen ollut niin reipas, että 90% treeneistä olen suunnitellut etukäteen, mutta jokin pidemmän ajan suunnitelma ja kooste voisi nyt olla paikoillaan.

1) Kaikista tärkeintä on edelleen huolehtia motivaation säilymisestä ja hauskanpidosta. Pitäisi olla itsestäänselvä juttu, mutta parempi sekin on nyt kirjata ylös.
   * Välillä siis muistetava tehdä myös hyvin lyhyttä treeniä, koska Huldalle helposti jää sellainen "Mä tahdon lisää!" -mielentila.
   * Viljellään surutta mieluisia liikkeitä, kuten merkin kiertoa. Ainakaan toistaiseksi ei ole näkyvissä, että into sitä kohtaan olisi laantumassa - päinvastoin.
   * Lelupalkkausta käytetään aina kun se on mahdollista, ja allekirjoittanut yrittää opetella palkkaamaan sillä paremmin.

2) Sopivissa määrin haastetta ja etenemistä, ei kuitenkaan tylsistytetä koiraa hinkkaamalla aina samaa ja samalla tavalla. Treeneihin ptää saada samankin asian opetteluun uusia tapoja, jotta homma pysyy mielenkiintoisena.
   * Tähän sitten keksimään niitä tapoja, selailemaan tokoaiheisia blogeja vinkkien toivossa ja varastamaan treenikavereilta parhaat ideat


Sitten ihan yksittäisiä liikkeitä, enimmäkseen alokasluokasta, joihin pureuduttava. Kaikkiinhan niihin tietenkin on, mutta jonkinlainen kooste tähän ihan omaksikin muistilistaksi:

Perusasento: Tähän otettava semmoinen tehokuuri, että päästään loputkin käsimerkit häivyttämään pois. Lisäksi sivulla makaamisesta istumaan nouseminen työn alle.

Paikallaolo: Tätä on treenattu hävettävän vähän. Tehtävä ihan alokasuokan paikallamakuuta. Kotona kasvatetaan aluski aikaa ja matkaa, treeneissä ja muualla helpotetusti erilaisissa häiriöissä. Lisäksi paikallaan istumisen vahvistamista luoksetuloa ja hyppyä varten.

Seuraaminen: Tässä en suostu kiirehtimään, sillä nyt meneillään oleva tapa tuntuu hyvältä ja toimivalta. Treenikaverilta saatiin hyviä vinkkejä käsiavun häivyttämiseen, ja nami-imutuksen lisäksi lähdetään tekemään niitä.
   * Perusasennossa, nami vasemmassa kädessä ja käsi koiran pään ulkopuolella. Palkka oikeasta kädestä kun pitää katsekontaktin. Viimeksi onnistui jo lopulta vasemmän käden heiluttelu, ja katsekontakti säilyi. (Ja oli niin haisevia ja hyviä nameja, että varmasti tiesi siellä namin olevan).
   * Perusasennossa jonkin matalan aidan tms. vierellä. Vasen käsi koiran pään ulkopuolella (tai viistossa yläpuolella, minne se luonnollisesti seuruuttaessa asettuu) ja siitä seuraamista askel-kaksi kerrallaan ja palkka kun sujuu oikein. Alussa aita estää koiraa irtautumasta liian kauas oikeasta seuraamispaikasta, jolloin päästään palkkaamaan heti ja paljon, ja sitäkautta rakentamaan oikeaa seuraamispaikkaa.
   * Kuten tähänkin asti namilla imuttamista. Edelleen pikkuhiljaa nostetaan namia ylemmäs ja häivytetään sitakautta. HUOM! Muista nostaa namia kylkeä pitkin ylöspäin, ei eteen rinnan päälle!
   * Seuraamisen pysähdykset -> Perusasento.


Maahanmeno: Tätä harjoiteltava monipuolisesti ja kiinnitettävä huomiota sivulla maahanmenossa suoraan asentoon, jota edesauttaa oikea perusasennon paikka. Jos perusasento on liian edessä, Hulda helposti kellahtaa lonkka-asentoon pyrkiessään pitämään katsekontaktia. Pikkuhiljaa aloitetaan treenit myös liikkeestä maahanmenon saralla. Kaukokäskyjen maahanmenot parempia, niissä kiinnitettävä huomiota, ettei liike hidastu kun matkaa aloitetaan kasvattamaan.

Luoksetulo: Odottamista vahvistettava. Tulee lujaa pitkältä matkalta, edelleen olleet ohjelmassa tosi pitkän matkan "pentuluoksetulot", joissa avustaja pitää pannasta kiinni kun itse kirmaan karkuun. Nyt yhdistettävä lyhyeltä matkalta perusasentoon tuleminen ja kasvattetava siinä pikkuhiljaa luoksetulon matkaa.
   * Edelleen pidetään ohjelmassa myös "pentuluoksetulot".
   * Välillä vapautetaan luoksetulon loppusuoralla suoraan lelupalkalle, ja välillä otetaan sivulle perusasentoon. Kun on kävelty pois koiran luota ja käännytty sitä kohti, vaihdellaan aikaa, jonka jälkeen luoksetulokutsu annetaan.
   * Aina ei kutsuta, vaan palataan palkkaamaan odottamisesta.

Noutoesineen pitäminen: Tästä voisi tehdä kilometrin mittaisen selostuksen, mutta jos lyhyesti yritän... Kapulana meillä on kevyt ohjatun noudon kapula. Mitä jo osataan?
   * Hulda lähtee innokkaasti hakemaan ja koska se ei kuitenkaan osaa vielä tuoda sitä käteen asti, olen toistaisesi vapauttanut sen lelulle kun tulee lujaa kapula suussa mua kohti. Vapautuksen paikkaa olen vaihdellut.
   * Nostaa innokkaasti lähellekin tiputetun kapulan, mutta ei vielä pidä.
   * Asenne Huldan mielestä tylsiä pitoharjoituksia kohtaan on parantunut. Jaksaa paremmin työskennellä, vaikka heti ei onnistukaan. Alussa paineistui ja lähti mielellään tekemään itsekseen jotakin muuta, kuten hyppyä tai kiertoa. Tämän asenteen parantumisen koen olevan avainasemassa pitoharjoitusten etenemiselle, ja ei enää ole paljosta tuo kapulan pitäminen kiinni. Nuo vahtiharjoitukset kapulan kanssa ovat olleen avainasemassa siinä, että kapula on pysynyt kiinnostavana.
   * Pitoharjoituksissa haluaa kapulan ja tarttuu siihen useimmiten innokkaasti, ei kuitenkaan vielä pidä sitä itse.
   * Kaikkien sääntöjen vastaisesti ollaan tehty kapulalla vetoleikkiä. Parantanut kapulan haluamista ja leikkimisen kautta myös pitoharjoitukset ovat edistyneet.


Kauko-ohjaus: Tätä sivuttu jo tuolla maahanmeno-osiossa. Istuminen ja maahanmeno nyt läheltä tehtynä kivan reippaita. Pidettävä huoli, että kun matkaa aloitetaan kasvattamaan, ei liikeiden nopeus kärsi.

Estehyppy: Hyppää innokkaasti. Lopun perusasento kuntoon, niin se on siinä. Lisäksi harjoiteltava, että kun lähestytään estettä, ei ota varaslähtöä omin päin suorittamaan...

Lisäksi tehdään siis merkin kiertoa, koska se on Huldan mielestä parasta ikinä. Ruutua ei olla alun jälkeen paljoa tehty, mutta siinä toinen kiva liike tuomaan vähän vaihtelua treeneihin.

Tavoite: Möllitokon alokasluokka kesällä 2017 :)


Ei kommentteja: