maanantai 10. lokakuuta 2016

Armaksen läpivalaisu

Armaksen hännänalusen verille nuoleskelu ja kaameat kaasuvaivat loppuivat Tylosiinilla. Kuitenkin sängystä tippumisen jälkeen nuoleskelu levisi huomattavasti laajemmalle alueelle takapuolessa, takajalkoja kirputeltiin hurjan paljon, takapäätä säikyttiin jonkun verran ja vähän vaisumpikin Armas oli. Päätettiin siis jatkaa tutkimuksia, kun joku selvästi oli vialla vaikka suolistotulehds saatiinkin helposti kuriin.

Eläinlääkäri löysikin kipeät kohdat lihaksistosta selästä ja varsinkin oikean takajalan sisäreiden lihakset olivat todella kipeät. Koska oireilu muuttui putoamisen jälkeen, on oletettavaa että se on satuttanut itsensä siinä rytäkässä. Mihin lie spagaattiin venyttänyt jalkansa pudotessaan. Joskin on mahdollista sekin, että etujalan keventäminen aiheuttaa rasitusta ja kipua takaosaan, ja se varmastikaan ei yhtään auta tilannetta.

Olin jo päättänyt että nyt vaiva selvitetään kerralla ja kunnolla ja otetaan lonkista ja kyynäristä samalla viralliset kuvat. Selkä kuvattiin epävirallisesti, koska sieltä kuitenkin löytyi kipukohta, ja takapään epämääräisen kipuilun takia kuvattiin lonkat. Joskin selän ja takajalan lihasvammat selittävät ne kipuilut - varsinkin kun muuta ei löytynyt. Leikattu kyynärä kuvattiin kahdesta suunnasta ja kyynärkuvat lähetettiin myös Talviolle arvioitavaksi. Vastauskin tuli jo, että ei näe kyynärässä mitään uutta vauriota.

Lonkat.
Vähintäänkin senverran terveet,
että näillä on hyvä porskuttaa!
Oikea kyynärä
Vasen kyynärä

Leikatun jalan katkaistu kyynärluu näyttää edelleen aika karulta. Nivel on siistin näköinen, joten tulee mieleen tuleeko esim. tuollaisen putoamisen jälkeen kipu kuitenkin katkotusta luusta eikä nivelestä? Onneksi ennen tippumista toipuminen oli jo hyvällä mallilla, eikä nytkään löytynyt luustosta mitään vikaa (leikattu jalka toki on mitä on). Toivotaan siis, että kunhan lihasvammat paranevat, niin Armas on taas kuin uusi. Eläinlääkäri suositteli osteopaatilla käyntiä, ja meillä onkin sopivasti seuraava aika perjantaina.

Armas saa nyt kipulääkkeeksi Tramalia. Lisäksi aloitetaan Gabapentin annoksella 150 mg x 2. Annoksen voi nostaa pikkuhiljaa 300 mg x 2. Gabapentiniähän Armakselle kerran kokeiltiin, aika pian ensimmäisen leikkauksen jälkeen, mutta en kokenut siitä olevan silloin apua. Kipu saattoi olla sen sorttista vielä siinä vaiheessa, että se ei ollut oikea lääke siihen kipuun. Kokeillaan nyt uudestaan, kun enää ei ole leikkauksen takia sellaista akuuttia kipua. Kyllä sen sitten näkee miten auttaa, ja aina sen voi pois jättää jos ei ole hyötyä.

Nyt sitten vaan odotellaan lonkista ja kyynäristä kennelliiton arviota.

Kaularanka
Rintaranka
Lanneranka

Ei kommentteja: