keskiviikko 3. elokuuta 2016

Armaksen leikkauskontrolli

Tänään oli paljon jännitetty päivä, eli Armaksen leikkauskontrolli. Kyynärnivelen irtopalojen poistoleikkaus tehtiin tasan kaksi viikkoa sitten. Käynnissä Armas liikkuu hyvin, mutta ravissa ontuu selvästi. Armaksen kohdalla se on tässä vaiheessa ihan hyväksyttävää. Normikoira juoksisi tässä vaiheessa jo tukka putkella tällaisen leikkauksen jälkeen, mutta Armaksen ensimmäisen epäonnisen huonosti menneen leikkauksen jälkeen väärin luutunut kyynärluu tekee toipumisesta haastavampaa. Sekä tietenkin se, että Armas on joutunut potemaan jalkaansa jo pitkän tovin ainakin tavalla tai toisella.

Kuitenkin tästä kaikesta huolimatta saatii hyviä uutisia. Talvion mielestä Armaksella on vielä hyvät mahdollisuudet toipua. On myös keskusteltu siitä, mitä toipuminen tässä tapauksessa tarkoittaa. Se tarkoittaa mulle sitä, että koira voi elää elämäniloista ja suht normaalia koiranelämää. Voi käydä lenkeillä ja olla irti edes omassa pihassa ja pystyy leikkimään Huldan kanssa. Me voidaan kyllä yliälyttömät ja ylipitkät porukkahillumiset jättää kokonaan väliin, ja Huldan kanssa sinkoiluakin voin jossain määrin säännöstellä. Agilityyn (tai oikeastaan mihinkään harrastukseen) ei tarvitse pystyä, mutta toki jos voi käydä lenkeillä voi myös omaksi mielenvirkistykseksi harrastaa vaikka tokoa tai rally-tokoa. Ja tietenkin kaikkein tärkein: Koiran pitää olla kivuton. Tottakai tarvittaessa voi kipulääkettä käyttää.

Armaksen mielipide kaupunkielämästä.

Koska siis Armaksella on taustalla yksi v*tuiksi mennyt iso leikkaus luun katkaisuineen, niin toipuminen vaatii normaalia enemmän aikaa. Nyt tämän päivän niveleen pistetyn hyaluron- ja kortisonipistoksen takia pari päivää ollaan minimiliikunnalla, eli vain pakolliset pissatukset pihassa. Sen jälkeen viikon verran lyhyitä kävelylenkkejä, jonka jälkeen liikuntaa aletaan asteittain lisäämään ja liikutaan mahdollisimman paljon metsässä jossa maasto on vaihtelevaa ja saadaan mahdollisimman laajat liikeradat käyttöön. Kipulääkettä annetaan tarvittaessa. Lisäksi Armas sai klinikalla Cartrophen-pistoksen. Normaalistihan sitä annetaan 4 pistoksen kuuri viikon väleillä, mutta myös ylläpitohoitona sitä voidaan antaa esim. 1 pistos kerran kuukaudessa. Armas on nyt saanut joka käynnillä pistoksen, eli yhteensä 4 pistosta noin 2-3 viikon väleillä.

Ensiviikolla pyydettiin ottamaan yhteyttä klinikalle ja kertomaan miten menee. Jatkoista noin muuten on suunnitelma, että katsellaan muutama viikko miten lähtee sujumaan ja mietitään sitten vieläkö tarvitaan nivelpistoja. Ensiviikon lopulla aloitetaan sitten kuntoutuspuuhat osteopaatin luona.

Pitäkää peukkuja, jospa se tästä!


Tuolla meni lähes kaupunkilaisserkku!
Armaksi näki!
Hieno pitkätukkainen bööna!
T: Armas

(Se oli suomenlapinkoira)

2 kommenttia:

Piia Susanna kirjoitti...

Oliko puhetta eläinlääkärin kanssa tuosta hyalorunpistoksesta sen verran, että onko sillä verta ohentava vaikutus. Koirallani ehkä kastraatio edessä ja kätevä olisi samalla pistos ottaa lonkkaniveleen? Pyrin välttämään kaikkia ylimääräisiä nukutuksia toimenpiteisiin puuttuvan pernan takia (vaikka ei kuulemma pitäisi rauhoitukseen vaikuttaa. Siltikin pernan poiston jälkeen rahoituksesta selviäminen ollut pitkä)..

Vonotus kirjoitti...

Ei ollut mitään puhetta siitä, mutta Armakseen oli kyllä hyaluronia pistetty 2 viikkoa ennen jalkaleikkausta ilman mitään ongelmia. Onhan nää aina toki yksilöllisiäkin juttuja ja eläinlääkäri harkitsee hyödyt ja haitat. Mutta tosiaan ei ollut mitään puhetta siitä.