tiistai 22. tammikuuta 2013

Ruun avauslausunto

Lausunto:

Tutkimustulos:
1. Lopetettu eläin.
2. Krooninen märkäinen fibrotisoiva prostatiitti.
3. Aplastinen anemia

Kommentti:
Tutkimuksissa todettu, luuydinperäinen veren solujen toiminnan alenema ilmenee tyypillisesti anemiana, tulehdussolujen vähenemisenä (tulehdusten paranemisen hidastuminen) sekä nk. trombosytopenioina (verihiutaleiden määrän väheneminen). Tutkimuksissa ei todettu merkkejä virus- tai alkueläininfektioista, on todennäköistä, että luuytimen muutosten syy on immunopatologinen.

Avauskertomus:
Kuolemanjälkeisen muutokset ovat kohtalaiset. Koira on lihaksistoltaan kohtalaisesti kehittynyt ja rasvavarastot ovat kohtalaiset. Aivoissa, aivolisäkkeessä, selkäytimessä ja ääreishermostossa ei silmämääräisiä muutoksia. Iho, lihakset ja suuret nivelet normaalit. Pinnalliset imusolmukkeet silmämääräisesti normaalit. Suoliliepeen imusolmukkeet lievästi prominentit. Thymusta edelleen jäljellä iänmukaisesti epätyypillisen runsaasti. Keuhkot kirjavat, sydän rakenteiltaan, muodoltaan ja kooltaan normaali. Kilpirauhasissa ja lisämunuaisissa ei silmämääräisiä muutoksia. Maksassa, pernassa, munuaisissa ja alemmissa virtsateissä ei silmämääräisiä muutoksia. Lisääntymiselimet silmämääräisesti normaalit. Mahalaukussa niukasti limaista sisältöä, limakalvolla ei merkittävää, haima vaalea. Suolistossa kohtalaisesti sisältöä, limakalvolla ei erityistä. Luissa ja luuytimessä ei silmämääräisiä muutoksia.

Makroskooppinen diagnoosi:
1. Lopetettu eläin.

Histologinen tutkimus:
1. Eturauhanen: Voimakas diffuusi krooninen suppuratiivinen prostatiitti ja prostatan fibroosi.
2. Luuydin: Runsaasti hemosiderofageja, kypsiä valkosolumuotoja ei juuri lainkaan, megakaryosyyttien määrä alentunut.
3. Keuhkot, lisämunuaiset, kilpirauhaset, virtsarakko, mahalaukku, munuaiset, haima, suolisto, sydän, ääreishermosto, aivot, selkäydin: Ei spesifisiä muutoksia.

(Evira)

Ei kommentteja: