maanantai 2. huhtikuuta 2012

Noutoa ja muuta mukavaa

Koiranpäivien Kisavalmiiden reenit (hallissa)

Aloitettiin paikallamakuulla ja pyysin päästä kivan ruskean pienen koiran viereen, josta Ruu on tuntunut tykkäävän. Valitettavasti eilinen vaikutti Ruuhun ja se vinkui paikallamakuussa jos olin yli viiden askeleen päässä ja tätä vinkumishommaa ei ole aiemmin ollut. Lisäksi pälyili epäluuloisena ja oli rauhattoman oloinen. Niimpä siis palasin siihen viiden askeleen päähän ja välipalkkasin hiljaisita pätkistä. Sama homma paikalla istumisen kanssa. Harmittaa tämmöinen takapakki, mutta minkäs teet.

Seuraavaksi otin hyppyä muutaman kerran namialustan kanssa ja testasin eilisen odota -käskyn toimivuutta. Toimii.

Koutsin kanssa oli tänään syynissä nouto. Ollaan siis tilanteessa jossa Ruu on sivulla ja pitää kapulaa 3-5 sek. ja antaa sen mulle kiitos -käskyllä. Lisäksi onnistuu kapula suuhun, kontaktikävelyä, pysähdys jossa Ruu istahtaa sivulle ja siitä kapulan luovutus. Koutsi tykkäsi että oikein hyvällä mallilla on meidän nouto.

Kokeiltiin myös kapulan heittämistä, mutta sitä ei saada nyt tehdä toistaiseksi kun se kiihdyttää Ruuta aivan liikaa, olkoonkin että se noutaa sen kapulan (ja haukkuu kapula suussa). Sen sijaan saatiin uudenlainen harjoitus: Jätetään koira istumaan, viedään kapula n. 5 metrin päähän ja jatketaan itse vielä toiset viisi metriä matkaa. Sitten kutsutaan koira hae -käskyllä. Ekalla kerralla Ruu tuli pari metriä kapulan ohi mutta palasi oma-aloitteisesti hakemaan sen. Kun kapula oli suussa peruutin muutaman askeleen joka sai Ruun tulemaan automaattisesti sivulle. Tosi hieno homma! Toisella kerralla Ruu ohitti kapulan enää metrillä ja palasi taas itse hakemaan sen ja kolmannella kerralla ihan nappi suoritus: Ruu noukki kapulan matkalta ja toi sen sivulle! JES!!!

Itsekseen reenattiin myös liikkeestä seisomista eilisen kaltaisesti, samoin seuraamista eli ajoittain palkkaus suusta. Vaikka seuraamisessa tuli nytkin haukkumista, se oli paljon tiiviimpää ja innokkaampaa kuin pariin viime kertaan. Toki seuruutin myös ilman nakkeja suussa.

Menin sivummalle ottamaan paikallamakuuta takapalkalla. Sama homma kuin ryhmäliikkeessä: ei voi mennä 5 askelta kauemmas tai vinkuminen alkaa. :( No, nyt on ainakin selvillä mistä jatketaan...

Wellu oli mukana katsomassa reenejä ja yllätyin iloisesti myös siitä että Ruu ei kiinnittänyt mitään huomiota vaikka oli tuttuja paikalla. Otin sitten Wellun avustuksella luoksepäästävyyttä. Koira sivulle ja käskyttämällä pysymään paikallaan vaikka silitetään rinnasta. Jos alkoi haukku tai liikkuminen niin Wellu odotti paikallaan että ohjasin Ruun pannasta takaisin paikalleen ja silitys jatkui. Vasta kun Ruu hiljeni ja oli paikallaan Wellu meni pois. Muutama toisto näin. Kyse kun ei ole mistään pelosta ihmisiä kohtaan, vaan turhautumisesta kun ronkitaan kesken työnteon, niin tällainen lempeä "pakote" noinkin kovalla koiralla tuskin aiheuttaa harmia. (Varsinkin kun tuttu ja turvallinen ihminen). Pelkkä nakin kitusiin työntäminen stoppaa Ruulta kaiken muun ajattelun - paitsi "NAKKIA!!!!" - jolloin se oppii huonosti mitään.

Nyt sohvalla kuorsaa kovin väsyneen ja tyytyväisen oloinen koiruus. :D

Ei kommentteja: