perjantai 17. marraskuuta 2017

Tokokoulutuksessa

Eilen huristeltiin kaverin kanssa Sipooseen Riitta Jantunen-Korrin koulutukseen. Treeniaikaa oli 45 min per kuono, ja aika jaettiin kahteen osaan. Ensimmäisellä vuorolla katsottiin Huldan perusasentoja ja sosiaalista palkkaa. Päästin Huldan autosta irti kentälle, ja se ensimmäisenä bongasi sieltä ikioman merkkitötsänsä jonka olin sinne vienyt, ja kiersi sen noin viisi kertaa, ennenkuin sen tekemiseen sai jotain tolkkua. Merkkitötsä on hyvä pitää ns. palkkaliikkeenä ja on tietenkin positiivista että Hulda niin kovin tykkää siitä. Olisi kuitenkin suositeltavaa tulla kentälle hallitummin, pyytää joku helppo temppu, ja sitten vasta antaa lupa mennä merkin kiertoon. Jos nyt varsinaisesti kieltääkään ei kannata, mutta täytyy itse tehdä tilanne sellaiseksi, jossa koiran tulee selvästi saada lupa merkille.

Perusasento ja sosiaalinen palkka

Sitten päästiin itse asiaan, eli perusasentoihin ja myös sosiaaliseen palkkaan. Näytin ensin meidän palikalla tehtävän etujalkatargetin ja sillä sivulletuloja, sekä sivulletuloja myös ilman targettia. Siihen Hulda tarvitsee toki vielä vähän apuja, kun ollaan aika alkutaipaleella tämän uuden sivulletulon kanssa. Näihin ei oikeastaan mitään kovin ihmeellistä puututtavaa ollut, vaan samalla tavalla kun jatketaan, niin hyvä siitä tulee.

Sosiaalinen palkka, mulle ihan utopiaa... Näytin sitten miten esim. kokeessa palkkaan liikkeiden välillä. Riitan mielestä palkkaus oli hyvä, ja Hulda vaikutti siitä olevan ihan mielissään. Apuja sain sitten siihen, että miten mun kannattaa sitä käyttää, ja palkattomuutta harjoitella. Sikäli ihan simppeleitä juttuja, mutta satun nyt olemaan niissä aika vasemman jalan saapas. Väärässä jalassa. Otettiin sitten erilaisia "sarjoja" ja katsottiin miten palkkaus lähtee toimimaan. Sivulletulo - sosiaalinen palkka - sivulletulo - namipalkka. Sivulletulo - sosiaalinen palkka - sivulletulo + merkin kierto - pallo. Jälkimmäisessä Hulda meni ihan hämmennyksiin, eikä lähtenytkään merkille ensimmäisellä käskyllä. Sanoinkin, että tää on just se mun vika, tai yksi lukuisista: Teen aina liian samalla tavalla. Kun tulikin se sosiaalinen palkka siihen väliin ja sitten sivulletulosta merkille lähetys, niin Hulda ei ollutkaan ihan varma, että mitäkähäh? Eikä kuitenkaan ollut tuon ihmeellisemmästä pakan sekoittamisesta kyse. Mutta tämä oli valaisevaa, ja sain uusia ideoita miten yhdistellä liikkeitä ja toisaalta miten nyt ihan oikeasti lähden sitä sosiaalista palkkaa toteuttamaan.

Seuraaminen ja liikkeestä maahan

Toisella vuorolla katsottiin sitten seuraamista ja liikkeestä maahanmenoa, ja jälkimmäisen vaikutusta ensimmäiseen. Sanoin etten ole sitten viime kokeen jälkeen tehnytkään jääviä, kun se heti alkaa toivomaan ja ennakoimaan, että tehtäisi niitä. Ja ennenkuin kukaan ehti ehdottaa, sanoin että kova aikomus on ottaa vihjesanat käyttöön, mutta treenin jälkeen huomaan, etten taaskaan muistanut. Sain ohjeeksi kirjoittaa itselleni ennen treeniä hyvin yksityiskohtaisesti mitkä liikkeet aion treenata, ja mitkä käskyt niihin kuuluu. Voi sitten ennen jokaista liikettä kurkata, että mitä kaikkea piti muistaa sanoa. Jospa se siitä tulisi sitten pikkuhiljaa selkärankaan.

Seuraaminen meni kohtalaisesti, parhaimmillaan jopa oikein mallikkaasti. (Yhtä omituista mörköilykohtausta lukuunottamatta). Samaten liikkeestä maahanmeno oli tosi hieno, mutta niinhän se heti alkoi sitä sitten ennakoimaan jokaiseen seuraamispätkään. Sain ohjeeksi heti ilmoittaa "Oho":lla, että meni väärin ja kannustaa koira uudelleen mukaan, ja kun se tulee niin seurauttaa se pari askelta vielä ja pistää pystyyn bileet. Aina jos se ennakoi, ei tule palkaksi sitä maahanmenoa ollenkaan. Jos se seuraa todella hyvin, sen voi päästää (käskyllä vasta tottakai) maahan.

Lisäksi maahanmenoihin voisi ottaa käyttöön sellaisen, että toisinaan kulkee maahamenon jälkeen Huldasta muutaman metrin poispäin, tulee takaisinpäin ja kiertää Huldan ympäri ja taas Huldan sivulle tultaessa ottaa sen mukaansa seuraamaan ja vasta siitä superpalkka. Niin saadaan myös sitä seuraamisen arvoa nostettua, kun se palkka ei tule suoraan siitä maahanmenosta.

Riitta tykkäsi kovasti Huldan aktiivisuudesta ja innokkuudesta, ja mielellään kuulemma näkisi Huldan tokon alokasluokkaa pidemmällä. Tärkeimmät kotiläksyt olivat 1) jatkaa sivulletuloharjoituksia kuten tähänkin asti, ja 2) rohkeasti alkaa ohjeiden mukaan tekemään seuraamisen ja jäävien liikkeiden erottelua.

Regina

Tässä vielä kolmeviikkoinen Regina.
(Tosin nythän he ovat jo viisiviikkoisia, mutta on tuo kuva jäänyt laittamatta.)



Ei kommentteja: