lauantai 23. heinäkuuta 2016

Armaksen jalkaleikkaus vol II

Keskiviikkona matkattiin Helsinkiin ja edessä oli Armaksen jalkaleikkaus Etelä-Helsingin Eläinlääkäriasemalla Talvion toimesta. Armas jäi klinikalle ja neljän tunnin kuluttua saisi mennä hakemaan. Jännitti aivan hulluna.

Leikkaus oli mennyt hyvin. Alkuperäinen suunnitelma oli korjata myös kyynärluun asentoa, mutta se oli kuitenkin osittain luutunut lujaa kiinni. Luun sahaus olisi pitänyt tehdä aivan liian läheltä kyynärniveltä, koska se on alunperinkin katkaistu kovin korkealta. Talvion mielestä oli parempi vaihtoehto antaa kyynärluun olla siinä mihin nyt on luutunut.


Kyynärluun yläosa on kuitenkin luutunut melko huonoon asentoon, ja tietynlainen vääntö on saanut aikaan sen, että kruunulisäkkeen alueelta on irronnut luunkappaleita nivelrakoon. Röntgenkuvassa näkyi yksi isohko irtopala, mutta todellisuudessa koko nivelrako oli luumursketta täynnä. Nivel siis siivottiin isolla luudalla.

Olin taas niin pöllämystynyt uutisita, että tuntuu kuin suurin osa asioista olis jäänyt kysymättä. Tajusin kuitenkin kysyä onko kyynärä nyt aivan nivelrikkoinen, mutta ei kuulemma ole. Luumurska ei ole nivelpintaa (onneksi!) vaan siitä läheltä murtunutta luuta. Ilmeisesti on toiveissa ettei uutta irtopalaa syntyisi (?), koska tälläkin toimenpiteellä on aivan mahdollista saada Armaksesta vielä toimiva koira. Kai sieltä nyt sitten on murtunut irti se mikä murtuu, eikä mikään enää kinnaa nivelessä vastaan. Tätä asiaa pitää kysyä vielä kontrollissa.


On muuten näppärä ja toimiva!

Kontrolli on kahden viikon kuluttua leikkauksesta, ja on tarkoitus pistää hyaluronia taas niveleen. Yllättäen en tajunnut kysyä edes toipumisajasta, mutta sen nyt ehtii kontrollissakin. Olin niin varautunut taas puolen vuoden kuntoutukseen, mutta tästä toimenpiteestä toipumisen pitäisi olla paaaaljon nopeampaa. Nyt kolme päivää leikkauksesta Armas varaa käynnissä täysin painon leikatulle jalalle. Eilen alkoi jo vähän hihnassa ravia yritellä, mutta siinä ontuu vielä selvästi. Piakkoin pitäisi kuitenkin alkaa Armasta kävelyttää. Tässä kahden viikon aikana jo venyttää pauttiarallaa 0,5 km rauhallisiin kävelyihin pikkuhiljaa, voinnin mukaan tietenkin.

Armaksen kipulääkitystä jännitin, kun sille ei mikään tulehduskipulääke sovi. Kivuissa ei kuitenkaan ole tarvinnut olla. Sain kotiin mukaan Oxanestiä, jota voi pistää s.c. tarvittaessa 0,2 ml kuuden tunnin välein. Oxanestiä ei kuitenkaan tarvittu kuin kerran. Tramalia voi lyhytaikaisesti käyttää jopa 1-2 x 50 mg kuuden tunnin välein (neljästi päivässä). Kroonisen kivun hoitoon kuulemma meillä aiemmin ollut annostusohje, joka on 1 x 50 mg kolmesti päivässä. Tällä hetkellä kuitenkin hyvin pärjätty Tramalilla 1 x 50 mg kuuden tunnin välein. Lisäksi menee antibioottina Kesium vet 400mg/100mg ½ tbl kahdesti päivässä, kuuden päivän kuuri.

P.s. Huldalla alkoi juoksut 15.7.


Hulda 8 kk

Ei kommentteja: