lauantai 21. maaliskuuta 2015

Armaksen hammaslääkäri ja Elmon silmätulehdus

Näppärää olla klinikalla työssäoppimassa, kun voi tarvittaessa ottaa elukoita mukaan siltä varalta, josko ell ehtisi sopivassa välissä hoitamaan.

ARMAS (Sintti Kusiainen)

Armakselta siis lähti pari viikkoa sitten muutama etuhammas kerralla, ilmeisesti vetoleikissä Elmon kanssa. Kaikki näytti ok:lta, hieman reilummin tuli ehkä verta, kuin yleensä kun pikkuhampaita irtoaa, mutta ei mitään huolestuttavaa lammikkoa. Uudet hampaat alkoivat muutamassa päivässä pilkottaa rei'istä.

Tällä viikolla sitten huomasin, että ikenen etupuolella näkyy hampaan kappale, ilmeisesti ikenestä puskeva maitohampaan juurenpala. Kysyin asiasta klinikalta. Pala oli ihan pikkuruinen, mutta ei siitä ottanut tolkkua meneekö se miten syvälle. Päätettiin tarkistaa tilanne, ettei juurenpalasta aiheudu vahinkoa pysyvälle hampaalle, tai ettei alue tulehdu. Ilmeisesti yksi maitohampaista oli katkennut ja juuri jäänyt vielä paikoilleen.

Armasta ei haluttu enisisijaisesti rauhoittaa ellei olisi aivan pakko, sillä se on jo kertaalleen rauhoitettu kun luunpala jäi jumiin peräsuoleen, eikä mukulalla ole ikää kuin vasta 4,5kk. Päädyttiin siis puuduttamaan ien lidocainilla ja yritettiin palan nappaamista pois bänkseillä. Ja onneksi näin, sillä pala oli pieni, ja se saatiin helposti irrotettua ilman rauhoitusta. Sen verran suuta kuitenkin ronkittiin, että pistettiin kipulääkkeeksi metacamia nahan alle yksi annos.

Mentiin sitten vielä kotiin lähtiessä kiittämään eläinlääkäriä. Tyrkytin Armasta eläinlääkäriä kohden, jotta "Armas kiittää hammashoidosta", ja kun otin Armasta kauemmaksi, niin se kehveli oli kussut eläinlääkärin päälle! Ihan kunnolla! Ai kun hävetti ihan tosissaan. Onneksi eläinlääkäriä vaan nauratti moinen...

ELMO

Ei ehtinyt kulua kuin päivä Armaksen ell visiitistä, kun taas se alkoi: Elmon silmätulehdus meinaan. Ensin kokeiltiin fucithalmic vet ja sen jälkeen oftan akvakol. Kumpikin tippa auttoi, mutta pari viikkoa kuurin loppumisen jälkeen oireet alkoivat taas. En edes jaksanut kokeilla huuhtelua tällä kertaa, kun se ei kahdella aiemmallakaan kerralla ole auttanut yhtään. Tällä kerralla siis Elmo pääsi mukaan töihin.

Nöyränä kysymään eläinlääkäriltä, että jos kaikkeni teen että tohtorin päälle ei tällä kerralla kukaan kuse, niin ehtisikö se katsoa Elmon silmät. No ehti se onneksi. "Molemmissa silmissä sidekalvot tulehtunut, vasemmassa silmässä nähtävissä myös selviä follikkeleita, ja molempien silmien vilkkuluomen rauhanen tulehtunut."

Hoidoksi nyt kolme viikkoa kortisonitippaa (Pred Forte 1%) alenevin annoksin, jonka jälkeen puolen vuoden ajan Lomudal-tippaa estämään uusia tulehduksia. Vaiva vaikuttaa nuoren koiran silmän kehitykseen liittyvältä follikulaariselta konjunktiviitilta. Sitähän Elmolla oli alle vuotiaanakin, mutta joillakin vaiva rauhoittuu vasta parin ikävuoden tietämillä. Ja on kuulemma ihan mahdollista olla samaa vaivaa, vaikka välissä oli puolenvuoden oireeton kausi.


Nivelrikon osalta mennään aika rauhallisessa vaiheessa. Joinakin iltoina rankemman liikunnan jälkeen Elmo on hieman oirellut. Previcoxia olen nyt antanut päivittäin, ja nivelvalmisteet vaihtuivat Nutrolin nivel monitehoon. Ruokintaa olen myös alkanut siirtää lihapainotteisemmaksi, tällähetkellä menee lihaa ja nappuloita n. 50/50. BOT-loimen olen laittanut Elmolle yöksi.

Mahdollisesti ollaan menossa PRP-pistoshoitoon, mutta se lykkääntyy väkisinkin nyt toukokuun puolelle ainakin, sillä cartrophenista tulee olla kulunut 1 kk ja ilman previcoxia pitää olla vähintään 2 viikkoa jotta hoitoa kannattaa aloittaa. Mun oma ensi viikon endometrioosileikkaus on nyt etusijalla, koska Elmolla ei mikään akuutti hätä ole. hoidan siis välillä vähän itseäni, niin jaksaa sitten paremmin keskittyä Elmon kuntouttamiseen. :)

Ei kommentteja: