sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Tokoti tokoti

Aamusella oli koirat juoksennelleet tunninverran metsässä, joten Ruulla oli aika sopiva vire päällä kun suurimmat höyryt oli päästelty.

Luoksetulo 1: Ensin treenattiin pelkkää koiran jättämistä. Otin Ruun sivulle ja jätin sitä siihen istumaan. Aloitin ihan vaan viidestä askeleesta ja palasin aina palkkaamaan. Edettiin hyvin 20 askeleeseen saakka. Palkkasin paljon niin että kun palasin koiran vierelle niin heitin sille pallon taaksepäin samalla vapauttaen koiran. 25 askeleen matkalla Ruu nousi kerran seisomaan, jonka jälkeen tein monta lyhyen matkan odottamista ja pidensin taas matkaa. Lopulta saatiin pari onnistunutta 25 askeleen matkaakin. Ei siis muita ongelmia kuin yksi seisomaan nousu.

Askelsiirtymät 1: Yhden askeleen askelsiirtymä oikealle. Olen kahden viikon ajan ruokakupilla harjoitellut Ruun kanssa SIVU-käskyä ja oikeaa asentoa, ja parannusta oli selkeästi tapahtunut. Ohjasin askelsiirtymässä namilla, mutta suurta ohjausta ei edes tarvittu, kun Ruu tuli hienosti oikeaan paikkaan ja asentoon.

Luoksetulo 2: Luoksetulon vauhtitreeniä - ei ongelmia! Jätin Ruun istumaan ja menin itse kauemmaksi aloittaen 10 askeleesta. Kutsuin Ruun luokse ja kesken matkan vapautin Ruun ja heitin sille pallon taakseni. Pidensin matkaa nopeasti 20-25 askeleeseen ja vauhtia ei ainakaan puutu! Tein väliin pari pelkkää jättöä ja palasin palkkaamaan, jottei Ruu ala ennakoida ja juoksennella etukäteen luokse pallon toivossa. En ongelmia tässä harjoituksessa.

Askelsiirtymät 2: Yhden askeleen askelsiirtymä vasemmalle. Tämä tuotti enemmän pohdintaa ohajaajalle kuin koiralle. Kun sain omat jalkani sopimaan liikkeeseen ja palkkauksen oikealle kohdalle, oli tämäkin Ruulle yllättävän helppoa. Kuitenkin vähän se oli hämmentävää/kuumentavaa Ruulle kun piti hoksata tulla sivulle näin oudosti, niin jätin nämä toistot hieman vähemmälle. Tehtiin kuitenkin hyvät ja onnistuneet siirtymät eikä Ruu ehtinyt kuumuta liikaa tästä harjoituksesta.

Luoksetulo 3: Loppuperusasento. Koira istumaan ja itse kolmen askeleen päähän ja luoksetulokutsulla koira sivulle. Ruu siis tulee luoksetulossa suoraan sivulle. Namilla homma on muuten ihan helppo juttu, mutta Ruu tökkii voimakkaasti mun namikättä saadakseen namin (vaikken antaisi sitä ennenkuin tökkiminen on loppunut). Kädellä ei tarvitse edes ohjata, kunhan se nami vain on siinä, niin Ruu osaa kiepsahtaa oikealle paikalleen. Koitin sitten niin että nami on vasemmassa kädessä, mutta koiran ollessa oikein sivulla palkka tuleekin oikeasta kädestä. Tökkiminen väheni hetikohta paljon, mutta sitten Ruu jäi hieman empimään että siltikö kuuluu tähän vasemmalle tulla sivulle? Palkkasin sitä sitten satunnaisesti oikealla ja vasemmalla kädellä. Tähän pitää jatkossa miettiä hieman suunnitelmaa. Vahvistaa Ruun käsitystä ja varmuutta oikeasta paikasta, mutta kuitenkin niin että käden tökkiminen loppuu.

Liikkeestä seisominen: Ruu alkoi olla jo hieman väsynyt koko tunnin treeneistä (ei pidetty juuri yhtään taukoa! Tosi fiksua...). Mutta Ruu on sitkeä pieni porokoira joka rakastaa työtä. Se siis yritti kaikesta huolimatta. Pysäytin Ruuta kiepsahtamalla sen eteen ja sanomalla SEISO-käskyn. Tein aluksi naksuttimella ja namilla mikä sujui kohtalaisen hyvin. Ruu reagoi heti liikahtamalla jos annoin tahattomia vartalo"apuja", eli jos mun yläkroppa tai namikäsi veti tai työnsi Ruuta johonkin suuntaan. Otin muutaman seisomisen myös pallolla jossa vapautin Ruun heti sen ensin seisahdettua ja heitin sille pallon taaksepäin jottei se pyrkisi askeltakaan eteenpäin. Pallo ei enää ollut huippusuperkiva juttu, mutta kiltisti Ruu lähti pallon perään ja toi sitä takaisin. Otin sitten vielä muutaman onnistuneen seisahtumisen naksulla ja namilla.

Ei kommentteja: