tiistai 8. heinäkuuta 2008

Ruu kipeänä

Ruulla on taas suolistotulehdus. Se ruikuloi vesiripulia ja oksentaa. Käytiin tänään lääkärissä, kun tämä on toinen päivä ripulointia ja Ruu meni tänään aika vaisuksi. Yöllä paheni niin että Ruu pyysi pari kertaa uloskin. Ensin epäilin että sillä on tukos, kun ehdin nähdä tuon perjantaina nielaisevan ison luunkappaleen häränhännästä. Siksi hieman kiiruhdinkin asian kanssa lääkäriin. Laitettiin sitten röntgeniin, mutta luuta ei enää näkynyt. Ainoastaan ihan kunnollinen suoliston tulehdus.

On mahdollista että:
  • Jouluna saatu todella paha suolistotulehdus on tehnyt pysyviä muutoksia suolistoon ja nyt Ruu on herkkä ruokinnan muutoksille. (Söi edellisen viikon nappuloita kun raakaruoka oli loppu. Nappulat olivat kaikenlisäksi ilmeisesti vanhentuneita, päiväystä jäljellä kuukausi, kun ne niin pieretti molempia koiria. Ehdin syöttää niitä kaksi päivää ennenkuin huomasin "oireet" ja hain uusia). Viimeksi suolistotulehdus oli jokin tarttuva virus, joten siltä tuskin olisi voinut välttyä kun se kerran oli tullakseen. Se oli silloin molemmilla koirilla, Otolla lievempänä kun sille saatiin lääkkeet ajoissa päälle.
  • Edelliseen soppaan lisätään iso luunkappale joka on ärsyttänyt suolistoa kulkiessaan, mutta itse luu on jo poistunut.
Ruu saatiin hyvin kuvattua ilman rauhoitusta. Kuvassa näkyi selvästi ärtynyt suolisto ja paksuuntuneet suolenseinät. Samoin löysää tavaraa oli suoli täynnä, joten sitä vielä varmaan on tulossa ulos. Oksentelu loppui kun saatiin pahoinvointilääkettä ja nesteytyskin hoidettiin samalla lääkärissä. Varmuudeksi otettiin vielä verikoe, mutta arvot olivat onneksi normaalit. Siksi uskalsimme lääkärin kanssa tulla siihen tulokseen että yritetään ensin ilman antibioottia. Toki antibiootit aloitetaan jos ripulointi tai oksentelu jatkuu.

Mukaan saatiin Royal Canin Intestinal ruokaa jolla toivottavasti saadaan ruoka pysymään sisällä ja suolisto rauhoittumaan. Urheilua ja pitkiä lenkkejä ei saa harrasta vielä tällä viikolla, ja minä hölmö raahasin Ruun eilen pitkälle lenkille. Tosin sen jälkeen tuo ripuli paheni ja tänään alkoi oksentelu.

Jos jotakin positiivista asiasta etsii, niin ei olla edes Ypäjän näyttelyyn doupattuja ( toothy9 laiha lohtu...) kun ei saatu muuta kuin pahoinvointilääke ja nesteytys. Tosin jos homma jatkuu, haetaan se antibiootti.

Nyt pieni porokoira vaan sitten huilii ja yrittää parantua. Omistaja tässä miettii ruokintaa. Jotenkin pitäisi saada niin että ruokinta pysyisi aina mahdollisimman samanlaisena. Eli ei radikaaleja muutoksia nappuloiden ja raakaruokinnan välillä, eikä juurikaan uusia ruokia ruokavalioon. Mistäs tällaisenkaan osasi arvata, kun Ruu on aina ollut aika hyvävatsainen. Ilmeisesti se viimekertainen tulehdus oli sitten niin paha että herkisti tällaiselle.

Ei kommentteja: