torstai 4. heinäkuuta 2013

Ruokapohdintaa

Mä olen tässä tätä ruokinta-asiaa pohtinut aika paljon. Royal Canin Anallergenic -ruokaa on nyt syöty pauttiarallaa 4 viikkoa. Sehän on toiminut melko kelvollisesti. Ei yhtään löysää läjää koko aikana. Mutta aina on jokin mutta. Oiva p*skantaa aivan julmetusti, ja ruokaa joutuu antamaan aika paljon. Silti tuo ruokamäärä ei mun mielestä selitä sitä että se saattaa kakata 5 krt päivässä ja herättipä se tuossa yksi yökin, että kakkahätä vaikka oli juuri illalla käynyt. Maha ei ollut löysällä, sillä vaan tulee hätä tosi usein.

Sitä en sitten osaakaan sanoa onko tuo usein kakkaaminen (kasat ei ole kovin isoja yleensä) oire suoliston toimintahäiriöstä, vai siitä ettei tuo ruoka jotenkin sovi. Lisäksi Oiva kakkaa todella usein sellaista ihan tositosi pientä, jäniksen papanaa pienempää pipanaa/murua mitä varisee takapuolesta kun se kykkii. Lisäksi kepit ja ruohot pitäisi kaikki saada syödä hirveällä vimmalla. Oiva myös nukkuu hirmu paljon, vaikka onkin jo paljon vireämpi ja jaksaa innostua kun jotakin lähdetään tekemään.

Koska jotakin nyt pitäisi lähteä kuitenkin kokeilemaan tuon Anallergenicin tilalle/kanssa, päädyin kokeilemaan Intestinal-ruokaa. Ei siis pelkästään, vaan nyt ensinalkuun pientä määrää nykyisen ruuan kanssa. Syistä että:

1. Se helmikuussa Tylosinin kanssa paransi Oivan yhdessä hujauksessa, kun oli suolistovaivaa ja laihtumisongelmaa. Tätä tuskin olisi tapahtunut jos kyse olisi allergiasta. Palattiin kuitenkin parissa viikossa takaisin normaaliin ruokintaan.

2. Jos se ei olekkaan allergia vaan krooninen suolistotulehdus (joka edelleen epäilyjen listalla vahvasti keikkuu), niin eliminaatiodieetti saattaisi antaa siinämielessä virheellisiä tuloksia, että jonkin lihan lisääminen saattaisi kuitenkin saada mahan taas ärsyyntymään vaikkei allergiaa olekaan. Toki, jos Intestinal ei sovi, niin sitten palataan pelkkään allergiaruokaan ja lähdetään kokeilemaan eri aineksia pikkuhiljaa. Tai muuta nykyistä sopivampaa allergiaruokaa.

3. Intestinal-ruuan kuitenkin pitäisi hyvinkin sopia suolistovaivaiselle koiralle, joten se on mielestäni turvallinen kokeilla (varsinkin koska kohta 1.). Jos vaiva kuitenkin onkin allergiaa, niin sitten tilanteen pitäisi huonontua ja palataan takaisin allergiaruokaan.

Parin viikon päästä on aika siis rokotuksille, ja osataan (toivottavasti) sitten eläinlääkärin kanssa miettiä miten jatketaan, kun on sitten jotakin jo vähän kokeiltu. Ei se eläinlääkärikään selvännäkijä ole joka osaisi sanoa mitä on turvallista kokeilla. Ja oli myös puhetta että Oiva saattaa tarvita taas sitä Tylosinia, joten voipi olla että sekin tulee kokeiluun ja sitten nähdään mikä auttaa ja mikä ei.

Ei kommentteja: