keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Nuppi tutisee

Tästä en tainnut muistaa kirjoittaakaan vielä ollenkaan. Elmolle on nyt tullut kahden viikon sisään kaksi pään tärinä "kohtausta". Ensimmäinen kaksi viikkoa sitten ja viimeisin eilen illalla. Ensimmäisellä kerralla soitin heti eläinlääkäriin (oli juuri aloitettu Doximycin), mutta ei se siihen liittynyt niinkuin arvelinkin. Halusin vain varmistaa eläinlääkäriltä, että asiasta ei tarvitse sen enempää huolestua siinä kohdassa. Silloin Elmon diagnoosi oli vielä avoin, ja lääkäri sanoi oireen sopivan niin borrelioosiin, kuin reumasairauksiinkin. Mutta tärinä voi olla myös idiopaattista, eli sille ei tiedetä syytä ja se on vaaratonta.

Elmon pään tärinä kesti kummallakin kerralla minuutista kahteen. Elmo reagoi normaalisti nimeensä ja puheeseen ylipäätään, pystyi kävelemään ja liikkumaan normaalisti, heilutti häntää kun sille jutteli. ja oli vartaloltaan normaalin rento. Ei siis mitään kipukramppitutinoita, ja todellakin vain pää tärisi.

Sopii siis täydellisesti idiopaattiseen pään tärinään ja sitä tiedän muutamalla porokoiralla olevankin. Sellaisena se on vaaratonta eikä haittaa koiraa, mutta tulee tässä väkisinkin mieleen, että onko se AI-reuman neurologinen oire, ja eikö kortisoni tehoakaan...? Vai voiko olla niin, että kortisoni on auttanut kipuihin yms. niinkuin pitääkin, mutta onko sairaus voinut vaurioittaa joitakin hermoja niin, että pään tärinää edelleen esiintyy? Liikaa kysymyksiä, ja aivan liian vähän vastauksia.

Tämä epätietoisuus on kaikista pahinta. Nyt on kuitenkin laskettu kortisoniannosta, joten toivottavasti sitä virkistymistä alkaisi näkyä muutamassa päivässä. Pään tärinä tuli kuitenkin juuri ennen annoksen laskua, joten ei voi liittyä suoraan siihenkään. Toisaalta jos kortisoni ei ole tehonnut ja tärinä johtuu siitä, niin aika vähän taitaa olla sitten enää tehtävissä.

Muutamia tarinoita SLE, tollersjukan ja A/M -koirista lukeneena, tuntuu että kaikilla kortisoni on vienyt oireet ihan parissa päivässä (vaikka kai se on helpompi havaita, kun monella lähtötilanteena on ollut takapäästään halvaantunut koira, kun se sitten alkaa ottaa taas jaloilleen), joskin kortisonin sivuvaikutuksia on tullut myös. Eläinlääkäri kuitenkin kannustaa vielä katsomaan ja odottamaan. Kuten olen jo monesti todennut, oireiden poistumista on ollut todella haastavaa arvioida, kun tilalle on tullut tuo julmettu väsymys joka taas on ihan normaali kortisonin ison annoksen sivuvaikutus.

No, edelleen odotellaan ja ihmetellään...

Ei kommentteja: