torstai 10. syyskuuta 2015

Elmon kanssa kontrollissa

Kaikenlaiset ajatukset vilisivät mielessä ennen kontrollia, mutta aikalailla niillä tuloksilla sieltä lähdettiin pois, mitä etukäteen olin ounastellut. Tilanteeseen nähden Elmo siis sai kohtuullisen hyviä uutisia.

1) Viimekertaan nähden kipukohdat olivat hyvin lieventyneet. Siellä missä eläinlääkäri arveli ennen diagnoosia, että voisi olla jopa hermopuristusta lannerangassa, ei ollut enää ollenkaan samanlaista kipua havaittavissa. Lisäksi tietenkin kotona tekemäni havainnot kipuoireiden poistumisesta.

2) Suun haavaumat todellakin ovat erittäin tyypillinen oire Elmon sairauteen. Haavathan ovat nyt kuitenkin siistit ja kiinni, eli eiköhän se kortisoni niiden kanssa ole tehnyt tehtävänsä. Haavaumista olisi voinut nyt ottaa koepalat tarkempaa diagnoosia varten, mutta eivät kuulemma rutiinisti ota, kun hoito ei siitä muutu kuitenkaan mihinkään. En sitten halunnut Elmoa yhtään ylimääräistä kiusata toimenpiteillä, joten ei otettu ja mennään sitten vaan "Autoimmuuni reumasairaus" diagnoosilla edelleen.
     Kysyin voiko Elmolla olla ollut haavaumia myös peräsuolessa, kun ennen kortisonia oli hetkiä jolloin vaikutti siltä, että lämmön mittaus teki sille oikeasti kipeää, ja nyt kortisonilla lämmön voi mitata taas ihan normaalisti ilman oireilua. Kuulemma hyvinkin voi, niitä voi tulla ihan kaikille limakalvoille, eli esim. vaikka ihan koko ruuanslatuskanavaan! Aika karua.

3) Pään tärinästä tällaisenaan ei tarvitse olla erityisen huolissaan. Voi olla autoimmuunisairauden laukaisema idiopaattinen pään tärinä. Tai voi se olla periaatteessa suora oire sairaudestakin (koska Elmon reumasairaus voi vaikuttaa aivokalvoonkin), mutta kun "kohtaukset" pysyvät nykyisenlaisina, ne ovat vaarattomia. Toki on hyvä vähän sillä silmällä seurailla, ettei tärinät muutu eri tyyppisiksi.

4) Vaikuttaa siltä, että Elmon tämän hetken oireet (väsymys mukaan lukien) todellakin on kortisonin ison annoksen sivuvaikutuksia. Nyt lasketaan kortisonia, ja annos nyt Prednison 10mg päivässä viikon ajan, ja sen jälkeen 10mg joka toinen päivä kuukauden ajan. Sitten seuraava kontrolli. Kaikki lihakset on isolla kortisoniannoksella kyllä sulanut, sillä karvan alla Elmo on aika luiseva, ja paino on pudonnut kahdessa viikossa kilon, vaikka ruokaa on lisätty. Gabapentinin annos säilytetään nykyisenä, eli 600mg/vrk.

Ei kommentteja: