tiistai 8. syyskuuta 2015

Haavaumia suussa?

Satuin eilen löytämään Elmon suusta omituiset ihomuutokset. Sen suuhun on tullut katsottua tässä viimeaikoina noin tuhat kertaa, mutta ikeniä ja hampaita tulee aina katsottua niin, että ylähuulen "rypistää" pois tieltä. Miten satuinkin eilen nostamaan sitä huulta niin, että sieltä paistoi tällaiset. Symmetrisesti kummallakin puolella.
Ensin iski paniikki: Ne on varmasti SLE:een tyypilliset suun haavaumat, ja kortisoni ei toimi!

Sitten iski optimismi: Että ehkä kortisoni toimiikin, ja ne ovat paranemassa olevia SLE-haavaumia. Vaikka limakalvohaavat ovat nopeita paranemaan, niin kortisoni hidastaa ylipäätään kaikkien haavojen paranemista, ja tuskin Prednison muutenkaan heti ensimmäisenä päivänä on koko autoimmuunireaktiota pystynyt vaimentamaan.

Sitten syttyi lamppu: Kun tämä koko autoimmuunisairaudeksi todettu oireilu alkoi melko äkisti ja voimakkaasti nivel- ja lihaskivuilla, niin samaan syssyyn alkoi se armoton kuonon raapiminen ja hinkkaaminen. Silloin ei kuonon ihossa kuitenkaan näkynyt mitään, ennenkuin raapiminen vain jatkui ja jatkuin ja iho oli hieman vereslihalla.

Jos sinne on silloin tullut tuollaiset haavaumat (tai varmaan jopa paljon pahemmat, nythän kortisonia on mennyt jo 2 viikkoa), niin ei ihme jos Elmo hinkutteli, ja on hinkutellut kokoajan jonkin verran kortisonin aloittamiseen asti. Eihän se tuollaisille muuta pysty tekemään! Samaten ruokailu oli ennen kortisonia ajoittain semmosita ihme mupeltamista, että syöminen kesti paljon kauemmin kuin normaalisti.

Eipä nyt auta kuin odottaa huomista kontrollia ja näyttää Elmon suuta siellä. Sitten toivottavasti ollaan viisaampia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jackrusselimmekin sai vähän tuon tyyppiset ennen vuoden ikää, lähti pois viikossa itsestään. Ties mistä se olisi voinut ne saada...

Vonotus kirjoitti...

Elmolla kun on diagnoosina taustalla autoimmuuni reumasairaus, joista SLE sopii parhaiten kuvaan, niin en olisi ihan NIIN optimistinen, että noi olis joku merkityksetön löydös. Suun haavaumat (ja muutenkin symmetriset ihomuutokset) on kuitenkin yksi yleisimmistä SLE:een oireista.

Nyt ne toivottavasti häviävät kortisonilla. Ja jos ne sitten ovatkin joku satunnainen ohimenevä omituisuus, niin tietty hyvä niin.