keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Elmo osteopaatilla

Vastaanotolla

Elmo pääsi tänään ekaa kertaa osteopaatille. Siellä esitietoja ja rtg-kuvia katsellessa taas ihmeteltiin, että miten Elmo voi ajoittain oireilla niinkin voimakkaasti, kun lonkassa on kuitenkin vain lievä nivelrikko. Ei pitäisi varsinkaan tämänkokoisella koiralla noin kovin vaivata.

Elmon hoidon edetessä kävi nopeasti selväksi, että kipu lähtee lantiosta, tarkemmin SI-nivelestä. Lantio on vino, ja siellä on jonkinlainen pinne päällä. Vaikka hoito itsessään näytti siltä, että siinä ei juuri mitään tapahdu, niin koira kyllä kertoi, että kyllä muuten tapahtuu! Kipeissä kohdissa Elmo pihisi ja kiemurteli ja luikersi, kun taas helpommissa kohdissa (ja vaikeissa kohdissa, kun olo alkoi helpottua) Elmo huokaisi syvään, laittoi silmät kiinni ja silminnähden rentoutui.

Mitään ei tehty väkisin, eikä koiraa pidelty paikoillaan. Elmokaan ei aluksi halunnut ollenkaan tarjoilla oikeaa (huonompaa) lonkkaansa näytille, mutta hetken päästä itse kääntyi niin, että sekin saatiin hoidettua.

Toki lonkkakin on tietynlainen ongelma nivelrikkoineen, ja tässä on kehkeytymässä "kiva" noidankehä, sillä tokihan lantion vinous heijastuu lonkkiin. Lonkat kuitenkin oli ihan ok kuosissa, suurimmat reaktiot tulivat nimenomaan lanneselästä SI-nivelen kohdalta.

Kysyin onko tämä meillä nyt ikuinen riesa, ja kerran kuussa maksan itseni kipeäksi koiran hoidosta (puhumattakaan nivelten lisäravinteista siihen päälle). Mutta lantion vinoutta voidaan korjata, joskin tottakai jokainen koira on yksilö ja nähtäväksi jää miten Elmo vastaa hoitoon. Kuitenkin saatiin ihan positiivinen arvio tilanteesta, että asialle on jotakin tehtävissä, ja kun lantio saadaan paremmaksi, niin lonkkakin voi paremmin ja kuluu vähemmän väärin. "Ei tämä ole ollenkaan toivoton tilanne", oli arvio. :)

Kipulääkkeet

Puhuttiin myös Elmon kipulääkityksestä. Tällä erää Previcoxia on mennyt 2kk, ja nyt alkaa tuntumaan että se käy ärsyttämään vatsaa. Elmo on ollut muutaman päivän vähän vaisumpi, ja eilen eläinlääkärissä kopeloitiin sisuskalut ja otettiin verikokeita (ihan kipulääkkeen syömisen takiakin). Niiltä osin kaikki ok. Tosin Elmo on nyt syönyt, paskonut ja oksentanut risun- ja kepinpaloja. Kokeillaan nyt kuuri Losec MUPSia(10mg) ja slippery elm -"kiisseliä" rauhoittamaan vatsaa.

Osteopaatti suositteli kipulääkettä ennemmin tarvittaessa kuin pitkinä kuureina, esim. 3-5 pv kerrallaan. Lisäksi tietenkin on toiveissa että hoidot alkavat tepsimään, mutta jos tuntuu siltä, että kipulääkettä olisi joka päivä annettava, niin siihen suositteli mielummin gabapentiiniä. Muutenkin on kipulääkkeen poisjättö ollut to do -listalla, kun lonkkakipuilun (joka taitaakin olla siis lantiokipua) osalta Elmo on nyt ollut hyvä. Jospa tuo mahakin sitten rauhoittuisi.

Liikunta

Hyvin verryteltynä metsässä vapaana kirmailu on parasta liikuntaa. Liikkumista ei tarvitse mitenkään varoa, mutta pari päivää hoidon jälkeen voi olla kipeämpi. Voinnin mukaan siis!

Ruokinta

50/50 -malli ei ainakaan kritiikkiä saanut aikaan. Kysymykset kyllä tuli heti, että mitä nappulaa, ja mitä lihoja. Lihoina Elmo syö enimmäkseen broileria, kalkkunaa ja lohta, nappulana Probooster adult mini&medium. Ihan omien juttujenkin kautta on tullut opittua, että tulehdusreaktiot ei tykkää punaisesta lihasta. Ei ainakaan tullut suosituksia ruokintamuutoksiin, joten näillä jatketaan. :)

Lisäravinteet

Nutrolin nivel moniteho + ruusunmarjajauhe sai aikaan hyväksyvää nyökyttelyä. Ostoslistalle tuli Solgarin Turmeric (kurkumavalmiste), sekä serrapeptaasi. Pistin tilaukseen iHerbistä, puolet halvempaa siellä. Kävin ensin järkyttymässä luontaistuotekaupassa.

PRP -hoito

Olen alkanut empimään suunnitteilla olevaa/ollutta pistoshoitoa.
1) Ensinnäkin pistoshoidosta tulisi julmetun pitkä pakkolepo, ja vaivalla saadut lihaksenalut olis sitten muisto vain. ja niitä lihaksiahan tarvitaan kuitenkin lonkkia tukemaan.
2) Kun rikko on vielä noin lievää, niin onko se pistoshoito silloin se paras hoito Elmolle ylipäätään?
3) Varsinkin, kun tänään selvisi, että pääasiallinen kivun alku ja juuri on lantiossa/SI-nivelessä, niin piruako siinä sitten lonkkaa piikittämään? :D

Osteopaatin mukaan pistoshoidoista on kahta koulukuntaa: Toiset ovat sitä mieltä, että mitä aiemmin nivelrikkoon puututaan, sitä paremmin pistoshoidot auttavat. Toinen puolisko sitten on sitä mieltä, että on pauttiarallaa sulaa hulluutta kajota niveleen yhtään millään, ennenkuin on ihan pakko.

Osteopaatti ei kuitenkaan itse ottanut tähän kantaa. Oli kuitenkin sitä mieltä, että Elmon kohdalla ei suosittele pistoshoitoa - ainakaan ihan vielä tässä vaiheessa. (Koska kohta 3. Ja oikeastaan kohta 2. ja 1.). Eli samoilla linjoilla oltiin noiden pistoshoitojen suhteen.

Jatko

Mielenkiinnolla siis jäämme odottamaan hoidon vaikutuksia. Kuukauden päästä mennään seuraavan kerran. :)

Ei kommentteja: