tiistai 27. elokuuta 2013

Vuoristorataa

Vielä sunnuntaina Oiva oli elämänsä kunnossa, niinkuin edellisten postausten kuvistakin näkyy. Ja Oivahan rakastaa kalvamista. Se on viime kuukaudet tympeän näköisenä narskuttanut kongiansa kun ei muutakaan saa. Päätin sitten kokeilla antaa sille puruluun - enkä edes oikeastaan puruluuta, vaan 6 grammaa painavan kierretikun. Nyt kun kuitenkin on aika oletettavaa ettei sillä ole allergioita, vaan IBD on aiheuttanut kaikki oireet, niin eihän se selviä kuin kokeilemalla mitä sen maha kestää. Loppuelämä ilman puruluita tuntui niin kurjalta ajatukselta, kun on nähnyt millaisella intohimolla tuo koiruus luita kaluaa. Ja jopa sitä tyhjää kongia.

Noh, ei olis kannattanut. Maanantaina Oivis puklautti matolle syömiään ruohoja. Se menis vielä sattumasta. Koirat kun tapaa aika herkästi oksentaa milloin mistäkin syystä. Mutta viime yönä (eli ma-ti välinen yö) Oiva nukkui huonosti, piereskeli, halusi ulos ja kirputti taas kylkiään. Tänään tiistaina se puklautti pienen läntin sohvalle.

Toistaiseksi, onneksi, se syö hyvin. Tänään se kuitenkin on ollut vähän väsyneemmän oloinen ja välillä vaihtaa paikkaa, pihisee ja hakeutuu syliin. Ei loppuviimein kamalan kipeän oloinen, mutta jotenkin hankala olo sillä on. Oireilu voi toisaalta johtua myös närästyslääkkeiden vähentämisestä. Viksu kun olis ollut, olis tajunnut olla tekemättä puruluukokeilua samaan syssyyn kun närästylääkkeitä lopetellaan. Mutta hei 6 grammaa, niikö pienestä se on kiinni? Näköjään...

Noh, jos oireet johtuu puruluusta, se menee ohi parissa päivässä. Aiemman kokemusken perusteella päivänä X (eli sunnuntaina) syöty sopimaton asia aiheuttaa pahimmat oireet parin päivän kuluttua (eli tänään tiistaina). Jos ei mene ohi tai pahenee, niin oireet johtuu todennäköisimmin närästyslääkkeiden lopettelusta. Kortisonit onkin sitten jo valmiiksi olemassa, että eiköhän tässä parissa päivässä näe mihin suuntaan tuo vointi tällä erää menee.

Turha kai sitä on itseään liiaksi syyttää. Melkoista opettelua ja tasapainottelua ja koiranlukua tässä on saanut harrastaa. Kyllähän sitä nyt koiransa parhaaksi yrittää kaikkensa tehdä. Tai ei kai kukaan tutkituta koiraansa lähemmäs 800 euron tähystyksellä (puhumattakaan muista ell kuluista mitä on saatu ennen diagnoosia kulutettua) ja sitten tieten tahtoen pilaa koko hommaa 6 gramman kierretikulla... :D

Olen myös lukenut että IBD potilaat hyötyisivät omega 3 -rasvahapoista. Mutta yritä tässä nyt sitten pähkäillä mitä Oivalle uskaltaa kokeilla? Ei mitään ainakaan taas hetkeen, että saadaan homma taas takaisin tasapainoon.

Ei kommentteja: