keskiviikko 14. elokuuta 2013

IBD

No sieltä koepaloista se sitten selvisi, että Oiva sairastaa IBD (Inflammatory Bowel Disease) -nimistä sairautta. Suomeksi siis krooninen tulehduksellinen suolistosairaus.

"Tutkimustulos: Kohtalainen lymfoplasmasytäärinen gastriitti"...

..."Ohutsuolen limakalvossa on kohtalainen lymfoplasmasytäärinen tulehdussoluinfiltraatio, joka ulottuu rauhasten alapuolelle. Rauhaset ovat hyperplastiset ja ohutsuolessa villusten koko vaihtelee. Imutiehyeet ovat paikoin lievästi laajentuneet. Tämän tyyppiset tulehdusmuutokset ohutsuolessa ovat usein kliinisesti merkittäviä. Niiden tarkkaa syytä ei tunneta, mutta ne ovat luonteeltaan yleensä immunopatologisia."...

Nyt jatketaan edelleen Hypoallergenic-ruokavaliolla (allergiaruoka vähentää kuormitusta suolistossa verrattuna tavalliseen ruokaan) ja Tylosiinilla. Nyt kun oireiden syy on selvillä, pyritään närästyslääkkeet pikkuhiljaa jättämään pois. Ne kuitenkin hoitavat vain oiretta, ei aiheuttajaa. Jos Oiva ei pärjää ilman mahansuojalääkkeitä (Nexium ja Antepsin) tai tulee muuta oireilua, otetaan kuvioihin kortisoni. Lääkäri kehoitti olemaan pelkäämättä kortisonia: Silloin kun koira sitä oikeasti todella tarvitsee, siitä saatava hyöty on suurempi kuin haitat.

Saatiin lupa käydä ottamassa rokotukset, kun nyt on hyvä vaihe menossa. Ne olisikin vanhentuneet ensiviikon tiistaina, joten nyt heti perjantaina käydään rokotuksilla.

Aikalailla on pää pyörällä vielä, vaikka eihän diagnoosin saaminen mitään varsinaisesti muuta. Paitsi sen, että Oivaa voidaan hoitaa oikein.

Ei kommentteja: