tiistai 8. tammikuuta 2019

Reginan ohjattu agi, ja Huldan häiriötokot

Eilen palattiin Reginan kanssa ohjattujen agilitytreenien pariin, kun kysyin Mirva Komulaista pitämään meille agiyksäreitä. Mirvan koulutuksissa käytiin vuosi sitten Huldan kanssa, ja silloin myös aloiteltiin Reginan kanssa "agivartit", eli noin 10min mittaiset pentuagilityopinnot Reginan ollessa ihan taapero. Nythän meillä onkin sitten mennyt koko kesä ilman ensimmäistäkään agilityestettä, tai siihen tähtäävää harjoitusta.

Häiriötä saatiin niin Huldan tokoharjoituksiin, kuin Reginan agilityynkin, sillä aksavuorojen ajan ihana kolmikuinen harjakoiranpentu Frank napotti Mirvan sylissä. Regina kävi sitä aluksi toki kurkkaamassa, mutta malttoi hienosti keskittyä harjoituksiin!

REGINA

Harjoitus 1

Harjoitus 1

Ensin tehtiin harjoitusta, jossa koira lähetetään kaukaa pimeästä kulmasta putkeen (tai ei meidän pitänyt sitä alunperin tehdä, mutta kun se onnistui ongelmitta, niin saatiin sujuva lähtö hypyille), ja sen jälkeen koira lähetettiin kakkoshypyn kautta hypylle 3 pysyen itse suunnilleen kuvan osoittamassa kohdassa. Aluksi hypyt olivat lähes kiinni toisissaan, jolloin koiran ei ole mahdollisuuttakaan päästä niiden välistä, mutta toisto toistolta hyppyjen etäisyyttä kasvatetaan. Melko pian tultiin kuitenkin tilanteeseen, jossa Regina ei enää irronnut toiselle hypylle ilman mun lisäapuja. Se on tokikin ihan ymmärrettävää ensimmäisellä kerralla, mutta harjoitusta pitää helpottaa sen verran, että onnistumisia saadaan, ja ajan kanssa sitten päästään pidempäänkin esteväliin ilman oikomista.

Harjoitus tehtiin myös toisin päin, putken suuta vain käännettiin hieman toiseen suuntaan.

Rengas

Kerroin Reginan aiemmasta törmäyksestä renkaalla ja siitä alkaneesta arastelusta rengasta kohtaan, joten katsottiin miten se lähtee sujumaan. Ja nythän siinä ei sitten enää ollut mitään ongelmaa! Ollaan tehty pari kertaa kotirenkaalla, jota kohtaan kammoa ei ole missään vaiheessa ollut, ja niinhän Regina ihan vain odottamalla lopulta tarjosi renkaan alun empimisestä huolimatta!

Nostettiin Rengas maxikorkeuteen, jota Regina ei ole tainnut ikinä tehdä. Kotona jonkin verran korkeampaa kuin hallin matalampi säätö, mutta ei ihan täysikorkeaa kuitenkaan. Hämmästyttävintä oli se, että vaikka Regina taas empi ja arpoi, se ei yrittänytkään tulla mistään väärästä välistä tai alta! Se on joko renkaan läpi, tai ei mistään. Ja siitähän se sitten ponkaisi, taas ihan vaan tarjoamista odottamalla ja jokaisesta pienestäkin yrittämisen harkitsemisesta kehumalla.

Harjoitus 2

Harjoitus 2
Tauon jälkeen jatkettiin. Toinen "rata"harjoitus oli valssilla kääntäminen. Tätä tehtiin myös molempiin suuntiin. Reginalla oli tainnut jo muutama aivosolu nyrjähtää, sillä se oli einen hitaahko. Tai sitten se vielä vain reagoi niin voimakkaasti mun vauhdin tippumiseen himmaamalla myös itse. Tai sitten vaan mun rytmittämiset on ihan pielessä (ja onkin), sillä rytmittäminen on yhtä helppoa kuin potkukelkalla hiihtäminen. Joka tapauksessa Regina teki muuten ihan kuuliaisesti hommia, ja sillä oli jo ennen ponnistusta ajatus siitä että käännytään (jee, olin siis ajoissa!), ja se kokosi itsensä käännökseen. ...ja hyppyyn, mutta niistä 15cm rimoista varmaan pääsisi ilman ihmeempää kokoamistakin yli. Kaiveltiin agivarttien oppeja muistin sopukoista, ja käytin voimakkaasti kääntyvälle esteelle "kääntyy, kääntyy" kehoitusta, jota silloin pentuna opeteltiin.

2o2o

Viimeiseksi harjoiteltiin puomin alastulolla 2on2off kontaktia. Viime postauksessa kerroin harjoituksesta, jossa koira pysäytetään korkeassa vireessä, tai ainakin kun edessä olisi jotakin mitä se haluaa. Samaa tekniikkaa käytettiin puomilla. Koira kiepautetaan puomin alastulolle kahden ohjaavan apusiivekkeen väliin, himmataan pannasta kun etujalat on maassa (ekat kerran palkattiin suoraan tähän), ja kun on stopannut, vapautetaan edempänä olevalle namitargetille. Regina teki tosi hienosti, vaikka tämä oli eka kerta ikinä puomilla kun tätä tehdään.

Tähän liitetään nyt heti käsky ("Kiipee!"), ja pikkuhiljaa harjoituksen edetessä sitten vähennetään jarruapua pannasta koiran saatua ideasta kiinni. Mutta tässä sama homma kuin ihan tasamaalla pyöriessä: Jos liikkuu, joutuu uudelleen pyörähtämään "sakkokierrokselle", eikä pääsekään palkalle. Eikä muuten tarvittu yhtäkään sakkokierrosta! Hieno Regina! Tärkeää on myös muistaa vapauttaa koira palkalle suullisella käskyllä, ja vasta sen jälkeen liikkua itse, ettei koira opi vapautumaan ohajaajan liikkeestä!


HULDA

Hulda harjoitteli tokotouhuja Mirvan naksutellessa Frankille pupsijuttuja, ja saatiin paikkikseenkin kauan kaivattua häiriötä. Tai onhan sitä toisinaan ollut, mutta ihan liian harvoin. Palkkasin Huldaa kissan märkäruualla, ja kun toistamiseen poistuin Mirvan ja Frankin suuntaan jättäen Huldan makaamaan, meinasi Huldalle tulla hätä, että pentu varmasti syö loput ruuat. Ihan varmasti! Se aiheutti pientä halua piipata, mutta en olisi siitä huolissani. Huldalla ei ole tapana äännellä paikkamakuussa. Mietitään sitten, jos asia toistuu. Nytkään siitä ei paria pientä pihinää kummempaa kuulunut.

Luoksetuloja tein pitkästä aikaa etujalkatargetilla saadakseni Huldan loppuperusasentoon varmuutta, ja sitäkautta myös vauhtia loppuun asti, ilman että mun tarvii muuten Huldaa siinä auttaa. Pari toistoa alkuun targetilla toi hyvää varmuutta tekemiseen loppuihin toistoihin ilman targettiakin.

Seuraaminen ja käännökset olivat hyviä, joten en sitten jäänyt hinkkaamaan niitä sen enempää. Edellinen hallitreeni oli kestoltaan tosi pitkä siihen nähden mitä yleensä tehdään, joten halusin pitää treenit lyhyenä.

Kaukokäskyissä ei niin ikään ollut moitittavaa, joten en niitäkään montaa toistoa hinkannut. Nyt on paljon tullut vahvistettua jo ensimmäinen istumaan nousu, kun olen nimenomaan sitä halunnut vahvistaa, joten nyt tein pari toistoa väliin, jossa ensimmäisestä tulee vain kehuja, ja sitten tulee vielä joko maahanmeno, tai maahanmeno + uusi istumaan nousu. Näitä pitää muistaa nyt lisätä pikkuhiljaa, vaikkakin paljon vielä vahvistaa jo ensimmäistäkin istumaan nousua.

Hyvät ja onnistuneet treenit molemmilla koirilla!


Ei kommentteja: