torstai 20. elokuuta 2015

Elmolle diagnoosia etsimässä

Vihdoin koitti eilen se päivä, kun päästiin Elmon kanssa Hattulaan ihmettelemään missä mättää. Tai onhan sitä tässä ihmetelty jo viimeiset 4 viikkoa, mutta aikansa sitä piti seurailla kun alkuperäinen dg oli nivelkipu, steriili niveltulehdus ja lievä nivelrikko. Sittemmin kuitenkin tuli huomattua että kivun paikka vaihtelee 1-1,5 viikon välein, eikä apaattisuus ota väistyäkseen.

Lääkärinä meidän luottolääkäri, joka on:
-Kaivanut esiin Ruun anaplasmoosin (vaikka kaikki testit negatiivisia)
-Todennut Oivan IBD:n nopeammin kuin minä asiaa suostuin hyväksymään (ja teki tähystyksen)
-Hoitanut Elmon takapään kipuilun 11kk iässä
-Leikannut Armaksen kyynärnivelen kasvuhäiriön

Näillä "meriiteillä" oli toiveet aika korkealla käynnin suhteen, että jotain selviäisi. Punkkitautien pikatesti oli edelleen negatiivinen, mutta koska oireet sopii borrelioosiin, ja jotakin pitää Elmon voinnille jo tehdä, niin aloitettiin kokeellisesti Doximycin 150 mg (1tbl 2 krt vrk).

Sanoi kyllä, ettei henkilökohtaisesti usko borrelioosiin, kun jo toinen pikatesti negatiivinen, mutta kuitenkin totesi jo ennen testin ottamista, että tottakai voidaan kokeellinen lääkitys aloittaa kun oireet sopii niin hyvin. Kysyin sitten muistaako vielä Ruuta, siitä otettiin kaksi tai kolme testiä ja silti se anaplasmoosi siellä oli. Muisti kyllä.

Kyselin myös Elmon nielutulehduksista (joista viimeisin alkoi vain kaksi viikkoa ennen nivelkipuja) ja sanoi, että borrelioosi voi kyllä aiheuttaa oikeastaan ihan mitä tahansa. Tuli sitten vaan mieleen, että jos tämä olisikin vanha tartunta, niin selittäisikö se viime kevättalven 4 silmätulehdusta? Jää nähtäväksi.

Toinen monen nivelen kipuun ja Elmon oireisiin sopiva sairaus voisi olla jokin autoimmuuni moniniveltulehdus, joten Elmosta otettiin myös reumafaktori ja tumavasta-aineet. Näiden verikokeiden tuloksia voi soitella viikon kuluttua.

Elmoa toki väänneltiin ja käänneltiin, ja eilen ei juuri muualta löytynyt kipua, kuin ristiluun ja lannenikaman liitoskohdasta, mutta se olikin sitten tosi kipeä. Jos Doximycin ei auta ja loputkin verikokeet tulevat negatiivisina takaisin, niin ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto olisi CT-kuvaus. Epäilynä on, että rangassa on ahtauma ja hermot jäävät puristuksiin. Jos tähän vaivaan ei riitä Gabapentin pitämään oireita kurissa, ainoa vaihtoehto olisi leikkaus ja hermokanavan (vaimikäsenytoli?) avartaminen. Ja tämä oireiluhan alkoi, kun Gabapentinannos oli suurimmillaan.

Heittäkää vaan kivellä vaikka kaikki, mutta en Elmoa enää tuollaiseen toimenpiteeseen laittaisi. Varsinkaan kun kuitenkin kolmessa jalassa on jo nivelrikkoakin, ja ei taida ennusteetkaan ihan sataprosenttisia olla, kun aletaan selän hermoja kaivelemaan ja ronkkimaan. Siinävaiheessa on viimeisen palveluksen aika, ja vaikka olenkin jo asian takia porannut silmät päästäni, niin yritetään nyt kuitenkin olla miettimättä sitä vielä ja katsotaan ensin muut vaihtoehdot loppuun.

Ja sitten ne lääkitykset:

Previcox jätetään pois närästelyn takia, ja koska se ei ole oikein mihinkään auttanutkaan.

Vastaavasti Gabapentin nostetaan takaisin annokseen 300mg 1 tbl 2 krt vrk
Doximycin 150mg 1 tbl 2 krt vrk
Pepcid 1 tbl 2 krt vrk

Lisäksi maitohappobakteereja vatsan tueksi.

Ei kommentteja: