lauantai 7. kesäkuuta 2014

Lammaspaimennus

Tänään siis suunnattiin Somerolle lampaita paimentamaan. Oiva päättikin taas pelätä autoilua, ja raukkaparka tärisi takaluukussa koko matkan. Itse paimennus olikin sitten niin hupia, että oli varmasti Oivankin mielestä vaivan arvoista. Kotimatkalla oli jo niin väsynyttä koiraa, että ihan aamun veroisesti ei jaksettu autossa pelätä. Mutta siis! Itse asiaan!

OIVA

1. Oiva oli kovasti kiinnostunut lampaista, mutta sitä ahdisti perässä kulkeva liina. Niimpä liina otettiin pois, mutta ei alkuun saatu lampaita liikkeelle aidalta. Vein Oivan muutaman kerran lampaiden ja aidan välistä, jolloin saatiin lampaat keskelle aitausta, ja sitten homma lähti pelittämään. Vähän piti aluksi kepillä pitää Oivaa riittävän kaukana lampaista, mutta hyvin se kepillä osoittelua kunnioitti ilman sen suureempaa huutomerkkiä asiassa. Mulla oli ongelmia liikkua lampaiden seassa sujuvasti, mutta hyvin saatiin homma käyntiin, kun sekä minä että Oiva totuteltiin tilanteeseen.
(C) Satu Viljakainen

2. Toinen erä menikin sitten ihan uskomattoman hyvin. Siis todella hienosti! Jätin Oivan istumaan, menin lampaille, ja kutsuin Oivan hommiin. Oiva pysyi lampaiden takana tuoden niitä minua kohti. Minä pystyin kulkemaan tasan siihen suuntaan kun halusin ja juuri sitä vauhtia kuin halusin. Oivan pysäytykset toimi erinomaisesti, vaikka edelleen virtaa riitti. Tokihan Oiva kävi ottamassa paskakylvyn kerran kesken paimennuksen, mutta se riemu hänelle suotakoon. :) Siis ihan huikeen hieno suoritus, sekä minulta että Oivalta!

(C) Satu Viljakainen
(C) Satu Viljakainen
ELMO

1. Koska Elmo on niin nuori, sen kanssa homma on pitkälti pelkkää lampaille sytyttelyä. Eka erä mentiin kokonaan liinassa lampaiden perässä kävellen. Hienosti Elmo pyrki välillä kääntämään lampaita kiertämällä niitä, ja jos se lähestyi niitä sivusta, se jäi selvästi tarkkailemaan miltä puolelta niitä kannattaisi lähestyä. Ei siis suinpäin singonnut keskeltä hajoittaen laumaa. Hieno Elmo!

(C) Satu Viljakainen
2. Toinen erä mentiin sitten vapaana. Aika hyvin Elmo pysyi lampaiden takana tuoden niitä minua kohti. Välillä haukkui lampaisiin vauhtia, mutta enimmäkseen rauhassa kulki perässä sen näköisenä, että "hyvinhän sulla ne lambit siinä köpöttää, mää vähän auttelen täsä". Jos jäin kauemmaksi lampaista kannustaen Elmoa kulkemaan niitä kohti, niin se pyrki kiertämään niiden taakse. Välillä se saattoi kiertää sekä minut että lampaat kokonaan, mutta se on sallittua noin nuorelle - liikaa ei saa kieltää ja rajoittaa jotta into ja oma-aloitteisuus säilyy. Varsinkin kun Elmolla ei ollut sen suurempaa halua laukkuuttaa lampaita päättömästi ympäriinsä, joten kiertäminen oli ihan hyvä ja sallittu juttu!

(C) Satu Viljakainen

(C) Satu Viljakainen

(C) Satu Viljakainen

Ei kommentteja: