lauantai 3. toukokuuta 2014

Voihan silmätulehdus!

Elmolle on yön aikana kehkeytynyt silmätulehdus. Eilen se oli vielä ihan ok, mutta aamulla oli vihreää rähmää niin, ettei puhuta mistään pikku klimpistä silmäkulmassa, vaan sitä oli ripsissä ja silmän ympärilläkin. Pahemmin tulehtunutta silmää se ihan sirritteleekin, ja siitä sitä rähmää tuleekin enemmän, mutta molemmat silmät kyllä rähmii ja punoittaa.

Päivystävää maalaislehmälääkäriä ei viikonloppuna silmätulehdukset kiinnosta, ja meidän vakkariklinikka on viikonloppuisin kiinni. Niimpä päätin ajella 100km/suunta tuhlaamaan viimeiset rahat Hattulan Univettiin. Niinkerta, siksi koirilla on vakuutus, että voidaan hoitaa kun tarvii.

Silmässä onneksi ei ollut mitään haavoja, ja kyynelnesteen tuottokin oli normaalia. Kyseessä siis "follikulaarinen konjuktiviitti, joka liittyy nuoren koiran silmien immuunipuolustuksen kehittymiseen". Eli siis juurikin se yleisin syy, miksi alle vuotiailla koirilla on herkemmin silmätulehduksia kuin aikuisilla. Tämän ei myöskään kuulemma pitäis olla tarttuvaa sorttia, ja eipä ainakaan vielä Oivalla olekaan mitään oireita.

Oftan dexa-chlora tippoja kolmesti päivässä molempiin silmiin viikon ajan. Pitäis mennä sillä ohi, kun hoito päästään aloittamaan heti, eikä vaiva pääse tuosta pahenemaan. Sopivasti ehtii douppinkiajatkin kulumaan ennen seuraavaa näyttelyä. Eikä sillä, tottakai hoidetaan sen mitä on tarvis, ja sitten sen mukaan joko ollaan nättelykunnossa, tai sitten ei.

Ai niin, silmien hinkkaaminen ja raapiminen pitäisi estää kaulurilla... Että ei kun etsimään mihin meidän kaikki kaulurit on jemmattu. Päivällä sitä nyt pystyy vahtimaankin, mutta yöksi pitää varmaan laittaa.

Ei kommentteja: