tiistai 11. maaliskuuta 2008

Poropaimennus

Reissu on tehty ja kotona pötköttää tyytyväinen poropaimennuskokeen suorittanut koira ja kovin ylpeä emäntä. Tässä Ruun arviointi:

Liekaporo
1. Koiran osoittama terävyys ja kiinnostus poroa kohtaan:
Kiinnostunut
2. Koiran hallittavuus ja ohjaajan seuraaminen: hallinnassa

Porolauma
3. Koiran hallittavuus ja rauhallisuus ennen ajokäskyä: Hallittavissa, hermostunut
4. Ajokäskyn totteleminen: Lähtee käskystä

5. Paimennuksen aloitustapa, tokan kokoaminen: Puolikas rasti kohdassa hajoittaa tokan
6. Ajotapa: Jahtaava ja hieman jahtaava
7. Haukun taajuus ja laatu:
Ei lopeta haukkua käskettäes
8. Etäisyys poroista: Liian lähellä
9. Koiran hallittavuus ajon aikana: Tulee luokse kutsuttaessa

10. Ajon lopettaminen käskystä: Lopettaa ajon vasta u
seasta käskystä
11. Koiran palautuminen ajosta, rauhallisuus:
Pyrkii takaisin ajamaan
12. Ohjaajan ja koiran yhteistyö: Ajoittain hyvä yhteistyö
13. Koiran ottama paimennusvastuu, itsevarmuus: Toimii yksin
14. Koiran fyysinen kunto: Kunto riittää koko testin ajan

15. Koiran testissä osoittama paimennusvaisto: Ei voida päätellä onko paimennusvaistoa vai jahtaamista
POROPAIMENNUSKOE: HYVÄKSYTTY


Tyytyväinen olen Ruun rohkeuteen. Yhtään ei emmitty mitä tässä tehtäis ja minkäänlaisata arkuutta tai muuta poroja kohtaan ei ollut. Tuomari kehui ennen testiä ja testin aikana Ruun haukkua, jotta ääni on kuulemma mahtava. Vihdoinkin joku ymmärtää ja arvostaa Ruun äänenkäyttöä. kolmoskohtaan sanoisin, että ei niinkään hermostunut, ennemminkin että yli-innokas. Tai sitä se kai meinaakin, jotta ei tuo rauhallinen ollut, kovasti menossa vain. Vitoskohdan puolikas rasti kohdassa hajoittaa tokan on kanssa mielenkiintoinen. Tavallaan Ruu ei hajoittanut heti alkuunsa tokkaa, lähestyi vaan liian sivusta jolloin yksi poro säikähti toiseen suuntaan. Mutta milläpä noita voisi koira ihan kylmiltään osatakaan. Ei Ruu varsinaisesti kuitenkaan osannut tokkaa kasassakaan pitää.


Aika jahtaamista koko touhu oli kanssa kun tyyppi into piukkana paineli porojen perässä. Haukku oli kuitenkin paimentavaa haukkua, ei sellaista kimeää ajo-jahtaushaukkua mitä esiintyy jänisten ja hirvien kanssa. Very Happy Toisaalta harmittaa ihan vietävästi kun saatiin olla niin vähän aikaa aidassa. Muut sai paimentaa porot vielä toiseen aitaan, mutta me kun lähdettiin ensimmäisinä (enkä minäkään tiennyt mitä siellä tapahtuu) niin tuomarit unohtivat että sekin piti tehdä. Meidät passitettiin pois aidasta ja luulinkin jo että meidät sitten hylättiin kun ei saatu enempää jatkaa. Jälkeenpäin selvisi että tuomarit huuteli uusia poroja aitaan, kun toinen niistä hoksasi että "ai perkele, nää porothan on muuten vielä täällä..." Vaikka mitä sitä nyt sitten harmittelemaan, testihän on läpi kuitenkin.

Onnellinen ilme naamalla

Mennään vielä!

Ei kommentteja: