sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Talviagilityä ja -tokoa

Että mitä ihmettä? Tai ei kai tokoilussa mitään ihmeellistä ole, vaikka sitä talvella tekee pihalla, mutta agilityä harvemmin on tullut hangessa tehtyä. Reginakin siis aloitti juoksun, eikä sekään pääse nyt hallille. Pihassa oli pari päivää sitten pohja siinämäärin hyvä, että uskalsi hyvin noita alkeisharjoituksia tehdä.

HULDA

Hulda on nyt tehnyt pari tokotreeniä, ja se on niin lähes tärppipäivillään hormonihuuruissa, että on otettava huumorilla mitä eteen tulee. Viimeksi se ei ollut ikinä kuullutkaan liikkeestä nimeltä ruutu, vaikka se on normioloissa Huldan yksi ehdottomista lempiliikkeistä. En saanut sen osalta mitään järkevää aikaiseksi, joten annoin olla. Kun hormonit tasoittuu, niin Hulda todennäköisesti osaa taas mennä ruutuun.

Kolme päivää sitten oltiin treenaamassa naapurikylällä, eli Huittisissa vanhiksella. Tein mm. seuraamisen tarjoamista, eli ei mitään käskyjä, vaan palkkaa tulee kun tulee seuraamaan. Aluksi Hulda oli vähän kierroksilla ja poukkoili takaperin mun edellä (ja huusi!), mutta nopeasti se pääsi jutun juonesta kiinni kun malttoi keskittyä. Tiukahko kurvaaminen oikealle liukkaalla alustalla ei ehkä ollut se järkevin vaihtoehto, ja se lienee yksi syy Huldan väljään seuraamispaikkaan. Mutta asenne on kohdillaan! Tehtiin myös liikkuroitua seuraamista (ei videolla).



Nyt kun on pitkän tokotauon jälkeen opeteltu uudelleen liikkeestä maahanmenoja, olen pyrkinyt pitämään huolen, ettei käsky tule aina sen itselle muka sopivan 5-10 askeleen kohdalla, vaan joskus käsky voi tulla pidemmänkin, käännöksiä sisältävän, seuraamiskaavion oheen. Hyvin päästiin keväällä jo irti voimakkaasta ennakoinnista maahanmenoliikkeen suhteen, enkä halua sen palaavan nytkään. Tässä videolla melko perussettiä.




Edellispäivänä treenattiin sitten taas kotipihassa, ja sillä kerralla Hulda ei tosiaan ollut kuullutkaan ruutu-liikkeestä... Lisäksi, mitä juoksuisempi tai valeraskaampi se on, se huutaa! Se siis karjuu siinämäärin, ettei se kuule mitään käskyjä. Alkutreenin siis saakin olla tiukkana sen mekastamisen suhteen, ja tasapainoilla siinä porokoiran mielensäpahoittamisen ja hyvän treenivireen välimaastossa.

Mutta jotain tolkullistakin saatin aikaan. Ihan kivaa seuraamista, joka on videolla nyt kokolailla tasollaan. Kaukokäskyt on liikkeestä maahanmenon lisäksi ollut nyt erityissyynissä. Hulda helposti jää vielä matalaan istuma-asentoon, mutta koska on vaikea korjata montaa asiaa samaan aikaan, palkkasin sen nyt kuitenkin tosi tarkkaavaisista, nopeista ja kokolailla kerralla ylös ponkaisevista istumaan nousuista.

Noutoliikkeessä keskityttiin kapulan heittoliikkeeseen. Huldalle ei ole vielä tehty noutoja, joissa sen pitäisi osata odottaa ja vasta käskyllä lähteä kapulalle. Nyt siis ollaan siinä vaiheessa, että heiluttelen kapulaa kuin heittäisin, ja palkkaan Huldan kun malttaa odottaa.



Tehtiin me liikkeestä maahanmenoakin pari toistoa, mutta niitä ei tullut videolle. Menivät oikein hyvin. :)

REGINA

Reginan kanssa on siis ollut tarkoitus palata agilityn pariin, mutta heti parin hallireissun jälkeen jouduttiinkin jäämään juoksujen takia kotiin. Sitähän on maailma väärällään harjoituksia, mitä voi varsinkin aloittelevan koiran kanssa tehdä ilman hallia ja yhtäkään estettä, mutta onpa tullut oltua ihan saamaton.

Regina touhusi siis pihassa esteen lukitsemisharjoitusta. Lähetetään koira esteelle, ja heti kun se on lukinnut sen, kirmataan itse eri suuntaan. Tosin alussa ei nyt täysin eri suuntaan, mutta eri linjalle kuitenkin koiran kanssa. Näitä on heti videon alussa yksi toisto. Tehtiin toki enemmänkin, ja molemmista suunnista. Olin ihan yllättynyt miten hyvin tämä harjoitus meni! Regina lähti jo ihan kivan matkan päästä hypylle, eikä kertaakaan oikaissut tai mennyt huti. Muistutus siis itselle: Rohkeasti kokeilemaan hieman vaikeampiakin harjoituksia jo väliin.



Seuraava harjoitus tehtiin itseasiassa ensimmäisenä, mutta se tuli videolle toiseksi. Merkin kierron ja hyppyesteen tarjoamista. Vähän liikun estettä tai tötsää kohti, mutta pyrin olemaan liikoja ohjaamatta, ja sitten tietty palkkaan kun on itse halunnut lähteä suorittamaan tehtävää.

Loppuun tehtiin vielä takaakiertoja molemmista suunnista. Näitä nyt ei ole kai kun kerran joskus pikkupupsina tehty, joten lähtötaso tähän(kin) on ihan nollassa. Kyllä se siitä pikkuhiljaa. Ajan kanssa sitten etäisyyttä, vauhtia, eri kulmia, jne...

Reginakin juoksussaan on hieman normaalia hajamielisempi ajoittain, mutta muuten se ihan kivasti innostui tekemään touhuja. Itseasiassa siinämäärin, että kun olin keräämässä rekvisiittaa pois, se vielä tarjosi hyppyä ja merkin kiertoa. :)

(Toivottavasti tuli nyt oikeat videot oikeaan kohtaan.)

Ei kommentteja: