perjantai 15. huhtikuuta 2016

Jännepulmia ja hammashuolia

Armas oireilee

Jälleen kerran kuskasin Armaksen eläinlääkäriin oireilla "se on outo". Itseasiassa se oli jo hetken säikkynyt ihan ihmeellisiä asioita ja pari päivää se oli vähän haluttomampi ja väsyneempi. Eilen se sitten jäi ulko-oven taakse nukkumaan jos sen laittoi pihalle, joten totesin eläinlääkärin olevan oikea osoite.

Kolme viikkoa takaperin oltiin käyty suunnilleen samoilla, joskin lievemmillä, oireilla näytillä. Silloin ei löydetty mitään, joskin epäily oli enemmän pissavaivojen puolella koska niitä Armaksella on usein ollut. Silloin päädyttiin muutaman päivän kipulääkekuuriin ja hetken otettiin iisimmin ja se auttoikin silloin.

Tällä kertaa vaiva onneksi löytyi nopeasti, sillä osattiin jo vähän jättää viime kerralla tutkitut pissat ja veriarvot sivuun ja etsiä vikaa muualta. Kun eläinlääkäri painoi Armaksen biceps-jännettä ja samalla liikutti leikattua jalkaa niin Armakselta pääsi ihan kunnon poru. Pelkkä jalan liikuttelu ei aiheuttanut samaa. Diagnoosina tulehtunut biceps-jänne.


Hoito

Hoidoksi kipulääkettä (Previcox), lepoa ja jänteeseen pistettiin kortisonia. Kotona sitten illalla lueskelin asiasta, ja yhden lähteen mukaan kortisonia ei kannattaisi laittaa, koska se vie kivun pois ja koiraa tulee liikutettua liian varhain liian paljon, jolloinka jänne kipeytyy uudelleen. Mun mielestä sitten taas kipu pitää saada pois, ja ihmisen vastuulla on pitää koiruus sitten riittävän kauan levossa (ja aktivoinnilla tyytyväisenä). Toisaalta hyvä että löysin tuonkin näkökannan: Eipä sitten tule innostuttua lenkeille liian aikaisin vaikka kaikki näyttäisi päällepäin hyvältä. nyt siis muutama viikko lepoa edessä. Jännevaivat on hitaita paranemaan.

Ihan loogista siis, että oireilu viimeksi helpotti levolla ja kipulääkkeellä, joskin nyt se toki uusi (ja entistä voimakkaammin) koska levossa ei oltu lähimainkaan riittävän kauaa.

Syy

Biceps-jänteen tulehdus on rasitusvamma. Koska Armas keventää edelleen tuoa leikattua jalkaa jossa jännevamma on, niin kuvittelisi ettei siihen tule liiaksi raitusta. Keventämisen takia kuitenkin lihasmassa on jalassa vähäisempää, jolloinka jänne joutuu suuremmalle rasitukselle. Lisäksi leikkauksen jälkeen Armaksen jalan asento on hivenen muuttunut ulkokierteiseksi, joka on omiaan rasittamaan jännettä entisestään. Jää siis nähtäväksi miten sitkeä riesa tästä tulee. Kunhan akuutti vaihe saadaan hoidettua, niin sitten suunnataan taas fysioterapiaan saamaan apuja tähän ongelmaan.


Huldan hammashuolia

Huldalta poistettiin alkuviikosta yksi maitokulmuri ylhäältä. Muuten maitohampaat on lähteneet ihan hyvin itsekseen, mutta viimeinen kulmuri oli hyvin tiukkaan kiinni. Hampaanpoistosta seuraavana päivänä Hulda oli jo niinkuin mitään ei olisi ikinä tehtykään ja esitti pentukurssin ensimmäisellä kerralla oikein mallioppilasta.


Ei kommentteja: