tiistai 10. marraskuuta 2015

Pissatulehdus vaan jatkuu ja jatkuu

Eilen suunnattiin taas Hattulan eläinsairaalaan. Armas oli saanut jo 12 päivää antibioottia, ja kuitenkin oireilu alkoi uudelleen voimistua. Viikonlopun aikana Armas oli jokseenkin levottomampi ja ajoittain jopa vähän haluton liikkumaan kun sitä käytettiin pissalla. Kuitenkin vielä leikkikin jonkin verran lauantaina. Sunnuntaina se vaikutti sitten jo senverran kipeältä, että jouduin uudelleen nostamaan Tramalin annosta.

Jalan kipuun en kuitenkaan osannut oireilua yhdistää, kun kinttuaan ei aristanut, eikä askellus muuttunut miksikään kipulääkkeen olemassaolosta, olemattomuudesta tai annoksesta huolimatta. Mielessä kävi myös Tramalin vieroitusoireet, mutta koska Armas oli Tramalia saanut annoksella 25mg 1 tai 2 kertaa päivässä vähän vasteen ja rasituksen mukaan, ja kun edes 25mg aamuin illoin ei enää sunnuntaina auttanut, vaan illalla tarvittiin jo 50mg Tramalia jotta oireilu/kipuilu helpottui, olin varma ettei se voi olla vieroitusoireilua vaan kipua. Vieroitusoireita kun vaan ei pitäisi mitenkään voida tulla samalla (isoimmalla) annoksella, jolla ollaan oltu jo ties miten kauan.

No, ei muuta kuin sunnuntai-iltana varaamaan aikaa seuraavaksi aamuksi.

Tohtorissa Armas aristi lanneselkää, mutta se sopii rakkokivun oireiluksi (muistaisin samaa olleen silloin kun nuorempana sai ärhäkän pissatulehduksen). Ultrassa ei löytynyt mitään ihmeempää, eturauhanen oli suhteellisen pieni ja rakenteeltaan normaali. Rakosta ei löytynyt virtsakiviä.

Rakosta otettiin punktaattinäyte ja se olikin sitten aivan punaista. Lääkäri kyllä epäili että olisi osunut neulalla hieman johonkin verisuoneen, kun se ei paljoakaan tarvitse verta kun koko rakon sisältö on aivan punaista. Ja eipä sitä ultrassakaan näe missä ne pienet verisuonet kulkee, kun vatsan läpi neula tökätään. Pissan verisyyttä pitää kuitenkin kotona seurata kerran päivässä ottamalla pissaa esim. johonkin purkkiin. Itsekseen pissatessa se ei näytä niin punaiselta, mutta taustavärinä toki on tuo marraskuinen kurakeli... Pitää tänään tarkistaa asia kun tuo päivä tuosta valkenee.

Muuten pissassa näkyi kohtalaisesti leukkareita ja siittiöitä ja mahdollisesti joitakin bakteereita. Pissa laitettiin viljelyyn, ja tulokset saadaan keskiviikkona. pH oli laskenut 8 -> 7 ja struviittikiteet olivat jo hävinneet. Jotakin se antibiootti siis on auttanut. Vaikka pissan verisyys nyt olisikin tullut rakon ulkopuolelta, niin muut muutokset silti puolsivat antibiootin annoksen nostoa 75mg:sta -> 125mg:aan (Xeden). Keskiviikkona saadaan sitten varmistus sille, että antibiootti on varmasti oikea.

Tramalia pitäisi päästä laskemaan pois, mutta tällähetkellä sille on niin selkeä tarve (ja tasan itse tiedän miten kivulias pissatulehdus voi olla!), että odotellaan Tramalin turvin kyllä pari päivää jotta antibiootit lähtevät paremmin toimimaan (tai saadaan viljelyn perusteella toimivammat) ja lasketaan kipulääkitystä vasta sitten.

Ei kommentteja: