perjantai 30. lokakuuta 2015

Pissatulehdusta ja fysioterapiaa

Pissatulehdus

Edellispäivänä keskiviikkona käytiin tohtorissa ja Armaksella on toispuoleisesti (vasemmalta) lievästi suurentunut eturauhanen, ja on todennäköistä että se on syy päällä olevaan pissatulehdukseen. Tulehdus taas on syypää siihen , että pissassa oli paaaaljon struviittikiteitä. Saatiin 3 viikon kuuri antibioottia (Xeden 150mg, ½ tbl 1 x vrk), ja sen pitäisi poistaa sekä tulehdus, että siitä aiheutuneet kiteet. Lisäksi oltiin jalan osalta hyvässä vauhdissa kipulääkkeen laskussa, niin nyt muutamasta päivästä viikkoon nostettiin Tramal 50mg 2 x vrk. Sen jälkeen lasketaan suunnitellusti jalan vasteen mukaan.

Tuo jalkaleikkauksen takia syöty kipulääkitys on varmaankin peitellyt tehokkaasti pissatulehduksen oireita (mutta samalla se toivottavasti on ollut edes jonkunverran kivuton?), sillä tuo määrä kiteitä ei mun tietääkseni sinne ihan parissa päivässä tule. Armashan on viikon verran ollut jotenkin säikympi, mutta sitä helposti laittaa murkku-mörkö-minkälie iän piikkiin semmoista, kun on muutenkin tuota oleellista kehityksen aikaa joutunut viettämään neljän seinän sisällä ja muutenkin aika pakkolevossa.

Kuitenkin huolestuin kun maanantaista alkaen se ei halunnut autoon ja pelkäsi kyydissä kovin. Tiistai-iltana se sitten oli kovin levoton, mutta rahoittui jonkin verran kun sai illan kipulääkeannoksensa, ja voiko sen selkeämpää merkkiä olla kivusta kun kipulääke auttaa? Siispä keskiviikkona menimme lääkäriin. Osasin eturahas-pissaosastoa epäillä, joten syy sitten löytyikin helposti.

Fysioterapia

Eilen torstaina oli sitten fysioterapia. Mietin kannattaako sinne pissatulehduksesta kärsivää koiraa roudata, mutta ajattelin että jalan tilanne olisi kuitenkin hyvä katsoa kun liikuntaa oli alettu lisäämään. Vesimatolle ei voitu tulehduksen takia Armasta laittaa, mutta niin olin epäillytkin ja ajattelin että tsekataan tilanne ja tehdään se mitä pystytään.

"Viime käynnin jälkeen pystyneet nousujohteisesti lisäämään liikuntaa ja laskemaan kipulääkitystä ilman negatiivista vastetta. Ravissa niiaa vielä selvästi. Suoralla selkeä vinous niin, että vasen puoli johtaa. Lantion vasen puoli erittäin tiukka ja L4-5 kierto vasemmalle tiukka. Staattinen varaaminen operoituun oej:aan hyvä. Operoidun oej:n kyynärpää edelleen rauhallinen ja aristamaton, liikkuvuus täysi."

Eläinlääkärikin kävi paikanpäällä Armasta katsomassa ja tultiin siihen tulokseen, että otetaan kontrollikuvat jo ensi viikolla, jotta varmistetaan mikä jalassa on tilanne ja miten paljon rasitusta uskalletaan lisätä.

Kaikki on sikäli hyvin, että on normaalia jotta ontumista voi olla puolikin vuotta. On kuitenkin hieman outoa että Armas ontuu vielä kohtuullisen paljon, kun se kuitenkin samanaikaisesti jumpissa varaa leikatulle jalalle painoa siinä missä terveellekin eikä varo sitä lainkaan. Nyt halutaan varmistua ettei nivelessä tai luun katkaisukohdassa ole mitään hämminkiä, vaan ontuma olis vain toiminnallinen liikemuistiin jäänyt tapa, tai että lihaksisto on vain niin surkeassa kunnossa, ettei se "jaksa" ravissa kannatella koiraa. Jos kyse on jälkimmäisistä vaihtoehdoista, niin uskalletaan hyvillä mielin lisätä rasitusta, ja sehän se ainoa tapa on saada lihaksistoa rakennettua. Toiminnalliseen, tavaksi jääneeseen ontumaan taas voidaan yrittää vaikuttaa jumppaliikkeillä.

Lantion kireys on sekundaarinen ongelma etujalan tilanteesta, mutta on mahdollista että pissatulehdus ja eturahasen suurentuma on edesauttaneen asiaa. Uinti ja/tai vesikävely on suositeltavaa, kunhan pissatulehdus saadaan hoidettua pois päiväjärjestyksestä. Liikuntaa voi edelleen lisätä vasteen mukaan 5 minuutin lisäyksillä muutaman päivän välein. Kunhan tässäkin asiassa saa ensin tulehdusta hoidettua. Ei todellakaan tulisi itse mieleen lähteä lenkille kamalassa kusitulehduksessa - on se sen verran kivulias vaiva.

Uusia jumppaohjeitakin saatiin ja niitä vastaanotolla jo harjoiteltiin. Etujalat tasapainotyynyn päälle ja takajalat jonkin tukevan, paksun tyyny tms. päälle (toi ortopedinen peti on varmaan hyvä tähän). Siitä sitten pyydetään antamaan vuorotellen tassua, koska tassun antaminen on Armaksen mielestä kamalan hauskaa. Toisessa harjoituksessa seistään samalla tavalla ja etupäässä avustaja syöttää nameja ja minä sitten vuorotellen nostelen takajalkoja.


Armaksen uusi sänky. On hyvä köllötellä!

Ei kommentteja: