torstai 7. toukokuuta 2015

Elmon kanssa tohtorissa

Joskus tuntuu, että kaikenlaisilla vastoinkäymisillä on tapana jotenkin kerääntyä läjään. Vai miltä kuulostaa eläinlääkärilaskun diagnoosina seuraava: Närästys, jatkohoito, follikulaarinen sidekalvon tulehdus, jatkohoito, takaosan kipuoireet, jatkohoito?

Lähdin eilen viemään Elmoa lääkärin vähän sillä ajatuksella, että onkohan sen nielutulehdus parantunutkaan, kun se taas on jonkiverran alkanut nieleskellä. Lisäksi nyt kun on oltu 3 viikkoa ilman Previcox-kipulääkettä, on takaosan kipuoireet palailleet. Elmo taas peitsaa enemmän, alkaa läähättämään lenkillä nopeammin, on joissakin tilanteissa hieman äkäisenä Armakselle, kirputtelee normaalia enemmän jalkojaan, sekä kaikista tutuin oire on iltaisin nukkumaan mennessä paikan vaihtaminen ja läähättäminen. Melko hyvinhän tuo päivisin kirmaa, kuten edellisistä perhoskuvista näkyy, mutta vastaavasti on sitten iltaisin kipeämpi, mitä enemmän hillutaan. Ja jotta tässä ei olisi kaikki, alkoi vasen silmäkin näyttää tulehtuneelta lomudal-tipoista huolimatta.

Nieleskely
Nielutulehdusta ei enää onneksi kuitenkaan löytynyt, eikä pippeliosastollakaan ollut tulehduksen merkkejä. Eli kyllä se sitten on vaan uskottava, että sitä mahdollisesti närästää. Onhan sillä kuitenkin pitkät tulehduskipulääkekuurit ja antibioottikin takana, niin todennäköisesti 2 viikon närästyslääkekuuri ei vaan ole ollut riittävän pitkä rauhoittaakseen mahan tilannetta.

Voi toki myös olla että pidempiaikainen yritelmä siirtää Elmoa enemmän raakaruualle aiheuttaa sille närästystä, kaikki kun eivät vaan raakaa siedä, vaikka Elmo on kyllä ollut oikein hyvävatsainen koira aina. Edellisen närästyslääkekuurin aikana siirsin Elmon jo pelkälle nappulalle, lisänä hieman kypsennettyä lihaa. Ajattelin että, mahahapot ei vamaankaan riitä raakaan, kun on närästyslääke vähentämässä mahan happamuutta. (Eläinlääkäri piti tätä erittäin järkevänä oivalluksena! Hah! jotain sentään olen onnistunut ajattelemaan omillakin aivonystyröillä! :D ) Närästyslääkkeen loputtua yritin pikkuhiljaa takaisin raakaan siirtymistä. mutta se tuntui pahentavan närästysoireilua. Joko raaka isoina määrinä siis ei sovi, tai sitten maha nyt vaan on vielä liian ärtynyt moiseen.

Takapään kipuilu
Mitä tulee takapään oireiluun, niin tuon mahan tilanteen takia ei voida nyt perinteistä tulehduskipulääkettä antaa. Päädyttiin siis siihen, että kokeillaan gabapentiniä. Koska gabapentin ei kuitenkaan auta heti, vaan sen vaikutus alkaa hitaasti, otetaan ensiavuksi tramal, koska eihän tuota kivuissaankaan voi pitää. Ja kipuoireet ovat taas valitettavan selvät, ei tarvitse arpoa mahtaako sillä olla kurjia tuntemuksia... Se, johtuuko se nyt lonkasta, vai sieltä osteopaatin mainitsemasta ristiluusta, niin sitä ei voi tietää. Mutta lääkitys nyt jokatapauksessa olisi sama, johtui kummasta vaan.

Gabapentinillä olisi tarkoitus mennä "toistaiseksi", ja yritetään sitä sitten myöhemmin jättää pois, jos osteopaatin käsittelyt alkavat toimimaan. Mitä itse jouduin viime syksynä syömään gabapentinin tapaista lääkettä, niin voin sanoa että alkuun olo muutaman päivän kuin 7 promillen humalassa, mutta pian kroppa tottui lääkkeeseen, ja sitten sitä ei enää huomannutkaan edes syövänsä - paitsi siitä että se jumalaton naaman kolmoishermosärky oli tiessään! Odotettavissa siis Elmolle alkuun hieman outoja oloja, mutta eiköhän se siitä sitten toivonmukaan tasoitu!

Silmätulehdus
Ja tulehdushan siellä silmässä taas oli. Tosin tällä kerralla vain toisessa silmässä. Oli niin paljon pohdittavaa tällä käynnillä jo muutenkin, että en enää tajunnut kysyä jotta mitä noille silmille tehdään jos nuo tulehdukset ei nyt ala pysymään kurissa. Ilmeisesti se siis edelleen on sitä nuoren koiran silmän immuunipuolustuksen kehitykseen liittyvää follikulaarista tulehdusta. Ja toiveissa on, että se pariin ikävuoteen mennessä siitä tasoittuu. Nyt siis kortisonia sisältävää tippaa pari viikkoa, jonka jälkeen jatketaan lomudalilla. Jos tulehdukset sitten vielä jatkuu, niin mietitään sitä sitten tarkemmin.

Lääkkeet
Ja vielä note to self -tyyppinen lista lääkkeistä ja niiden määristä, kun kuitenkin joskus kahden vuoden päästä mietin, että mitä ja millä annostuksella silloin menikään...

Losec 20mg
1 tabletti kerran päivässä.

Antepsin
1 tabletti tarvittaessa iltaisin.

Tramal 50mg
1 kapseli 1-3 kertaa vuorokaudessa 1-2 viikon ajan.

Gabapentin 600mg
½ tablettia iltaisin kahden viikon ajan, sitten ½ tablettia kahdesti vuorokaudessa toistaiseksi.

Oftan Dexa-Chlora
1 tippa kolmesti vuorokaudessa vasempaan silmään viikon ajan, sitten 1 tippa kahdesti vuorokaudessa viikon ajan.

Ei kommentteja: