maanantai 17. helmikuuta 2014

Oivan kanssa lääkärissä

Olen ollut laiska päivittämään blogia, enkä jaksaisi nytkään, mutta pakko tehdä "muistilappu" itselle tämän päivän lääkärikäynnistä. Löytyy sitten lääkemuutokset ja päivämäärät samasta paikasta...

Elmosta ensin sen verran, että Elmo käy, kukkuu ja on hurmaava. Elmo on käynyt pari kertaa viikottain pentukerhossa, ja on reipas (ei enää niin) pieni koirantaimi. :) Elmo kävi myös viikonloppuna koirakylpylässä, jonne Oiva ei valitettavasti päässyt huonovointisuuden takia.

Oivaa siis on närästänyt kohta viikonpäivät, vaikka sille menee kokoajan närästyslääke. Tänään suunnattiin eläinlääkäriin. Parina päivänä on esiintynyt myös hihnassa köhimistä, jos panta kiristyy. En tiedä olisko sitä ollut kauemminkin, muttakun ei ole Oiva ollut hihnassa. Muuten ei ole minkäänsortin köhinää ollut. Pelkkää nieleskelyä, sohvatyynyjen nuoleskelua ja pää ylhäällä nukkumista. Pari viime yötä myös takiaisena kylkeen liimaantumista, sekä taas vaihteeksi hirmuista tärinää ja läähätystä autossa (jota ei ollut 1½ viikkoa takaperin kun viimeksi autoiltiin).

Oivalta tutkittiin muitakin asioita kuin vain IBD liittyviä juttuja, sillä tuommoinen perussairaus monesti sokaisee silmät muilta aiheuttajilta. Koska pelkääminen autossa - ja varsinkin niiden töyssyjen kammoaminen - on taas noin voimakasta, pyysin tutkimaan eturauhasen eläinlääkärin parhaaksi katsomalla tavalla. Joo, mulla on traumoja Ruun avauslausunnossa olleesta märkivästä eturauhasesta, josta edes kenelläkään lääkärillä ei tuntunut olevan mitään haisua. Oletettiin kai enimmäkseen että kastraatio hoitaa. Oivan eturauhasvaivat olivat kumminkin niin voimakkaita, että meinasin että vois olla hyvä hetki nyt tarkistaa asia.

Eturauhanen ultrattiin samalla, kun otettiin neulalla suoraan rakosta pissanäyte. Oivalla ei siis ollut aikomustakaan kusta purkkiin. Pissat ja eturauhaset kuitenkin ihan normaalit, joten sen pään asiat tuli poissuljettua ja todettua että pelkät vatsanväänteet todellakin saa aikaan tuon autokammon pahenemisen.

Koko koira kopeloitiin läpi, otettiin perus- ja laaja verenkuva. Kaikki päällisin puolin ok. Anaalirauhaset melko täynnä, ne tyhjennettiin. Erite oli normaalia. Oireiden ja tiedetyn IBD:n perusteella tultiin siihen lopputulokseen, että se IBD siellä tosiaan oireilee. Kurkun köhä johtuu todennäköisesti närästelyn ja mahanesteiden ärsyttämästä nielusta ja ruokatorvesta. Ei siis hyvä juttu, että kärventää kurkkua. Siitä ei ole pitkä matka nielun tulehdukseen.

Lääkityksessä nyt siis:
Tylosin jatkuu samana, eli 2 x 240mg
Prednison nostetaan 1 x 5mg:sta --> 2 x 5 mg:aan (ja soitto viikon päästä miten menee)
Losec MUPS 1 x 10mg jatkuu samana
Lisäksi aloitetaan Antepsin 2 x 2,5ml suojaamaan mahaa

Ei kommentteja: